Problemi zbog ranog priznanja BiH

Izvor: B92, 25.Jul.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Problemi zbog ranog priznanja BiH"

Sarajevo -- Dodik, uoči susreta sa Ban Ki Munom, kazao da su problemi u BiH institucionalnog i ustavnog karaktera, i da su rezultat ranog priznanja BiH od strane UN.

Predsednik Republike Srpske je istakao da će sa generalnim sekretarom UN kroz razgovor pokušati da objasni kakva je situacija u BiH i kako je moguće stabilizovati ukupne prilike u toj zemlji, prenela je Fena.

"Očigledno je da je BiH u permanentnoj krizi. Njene institucije ne funkcionišu bez obzira na privid >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se pokušava napraviti, a prisutni su i sistemski i suštinski problemi koje je potrebno rešavati dijalogom", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je uloga UN za stabilizaciju prilika u svetu veoma važna, ali da je BiH kao članica Saveta bezbednosti imala određenu ulogu u UN i dala je svoj doprinos koji nije bio adekvatan očekivanjima.

Dodik je na kraju rekao da će Ban Ki Munu kazati da su upravo problemi koji su nastali konstituisanjem BiH i dalje prisutni, te da je verovatno rano priznanje BiH od strane UN bio razlog krvavog rata.

Ban Ki Mun je, u okviru svoje balkanske turneje, danas doputovao u posetu BiH.

Ban razgovarao sa predstavnicima 7 stranaka

Ban Ki Mun je razgovarao danas u Sarajevu o situaciji u BiH s liderima sedam političkih stranaka SDPBiH, SDA, SDS, SNSD, SBB HDZBiH i HDZ 1990.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je i nakon susreta s generalnim sekretarom UN ponovio novinarima da su Ujedinjene nacije prerano priznale BiH što je dovelo do tragičnog sukoba.

"Kazao sam i da je BiH u protektoratu medjunarodne zajednice i visokog predstavnika i da je on u nekoliko navrata kršio Dejtonski mirovni sporazum proglašavajući zakone izvan mandata koji je imao i izvan saglasnoti strana potpisnica Aneksa 10 koje su i dovele visokog predstavnika", objasnio je Dodik, dodajući da je zahvalio UN na podršci BiH tokom rata.

Posle razgovora s generalnim sekretarom UN, predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je novinarima da je tokom susreta s Banom ponovio da postoje različita mišljenja o situaciji u BiH, izražavajući želju da se to reši do kraja ove godine, javila je Fena.

On je istakao da je zajedno s Dodikom izrazio stav o potrebi zatvaranja OHR-a (kancelarija medjunarodnog predstavnika u BiH).

Nakon razgovora s generalnim sekretarom UN, predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je novinarima da je tokom susreta ponovio opredeljenost ove stranke za izgradnju multietničkog društva u BiH gde bi kulturološke i verske razlike trebalo da budu prednost i bogatstvo, a ne razlozi za sukobljavanje.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, posle susreta s Banom, rekao je da sva podrška koja dolazi iz sveta neće biti dovoljna ukoliko lideri u BiH sami ne odluče kako da urede BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.