Problem- crnogorski nacionalisti

Izvor: B92, 05.Nov.2011, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Problem- crnogorski nacionalisti"

Podgorica -- Upotrebiću sve što budem mogao protiv ekstremnog nacionalizma čiji je tvorac Sekula Drljević, rekao predsednik Crne Gore Filip Vujanović

Kao grom iz vedra neba, među građanima Crne Gore odjeknule su ocene predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića o crnogorskom nacionalizmu, odnosima unutar njegove partije, odnosno o napadima pojedinih krugova unutar Demokratske partije socijalista, ali i onih smišljeno organizovanih od koalicionog partnera Socijaldemokratske partije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ranka Krivokapića.

„Ne pripadam ni bloku ekstremnog srpskog nacionalizma, čiji je sinonim Pavle Đurišić, a ni bloku crnogorskog koji eksponira Sekulu Drljevića. Mnogi bi hteli da disciplinuju moju emociju prema čoveku koji pripada nacizmu”, rekao je Vujanović.

Predsednik je poručio da on kao Crnogorac treba da se bori protiv crnogorskog nacionalizma, „a pripadnici drugih naroda protiv svog – Srbi protiv srpskog, Bošnjaci protiv bošnjačkog, Albanci protiv albanskog”.

„Svim sredstvima ću se boriti protiv crnogorskog nacionalizma i šovinizma, jer time radim pravu stvar za Crnu Goru. Protiv mene vode kampanju crnogorski nacionalisti. Crnogorski nacionalizam je nešto čemu se ja do srži protivim, protiv njega ću se boriti, jer ga neki u Crnoj Gori još slede”, rekao je Vujanović u intervjuu televiziji „Vijesti”. „Sve što budem mogao da upotrebim, upotrebiću protiv crnogorskog ekstremnog nacionalizma, čiji je tvorac Sekula Drljević.”

Na optužbe nacionalista da ne voli crnogorsku himnu, on je rekao da je reč o namernoj zameni teza „da Filip nije za večnu Crnu Goru, iako sam ja za največniju”.

„Naš narod ne zna da je on na petrovdanskom Saboru 12. jula 1941. glorifikovao Hitlera i Musolinija, nacizam i fašizam Italije i Nemačke. Godinama pričam da je himna podelila Crnu Goru”, dodao je on. „Pre tri godine u Bijelom Polju počinje hajka na mene zato što ne podržavam tekstopisca, a ne tekst. Himnu ću sa zadovoljstvom slušati – prve dve strofe, svestan da je tekstopisac ostalih nacista.”

Crnogorski predsednik je podsetio da je nedavno bio „meta uvreda okupljenih na ’tajnoj večeri’, koju su, sa delom crnogorskih javnih ličnosti, organizovali šefovi DPS-a Milo Đukanović i SDP-a Ranko Krivokapić.

„Čuo sam i pročitao šta su neki od prisutnih na tom sastanku pričali o meni i drago mi je što nisam bio prisutan, jer bi on bio vrlo polemičan. Ne bih dozvolio uvrede na moj račun. Zahvalan sam Đukanoviću što na njih nije reagovao. Ne reagujući on meni diže rejting, pre svega u mojim očima, a to je meni najvažnije”, objasnio je predsednik Crne Gore.

Na pitanje kakve su njegove političke ambicije, s obzirom na to da mu mandat ističe 2013. godine, on je kazao da ne razmišlja o tome, a o najavama opozicije da su realni vanredni izbori, kratko je saopštio: „To bi bilo besmisleno”.

Da ga ne napadaju samo oni koji ne pripadaju njegovom DPS-u, Vujanović je potvrdio rekavši da su „preko ’Pobjede’ slate razne negativne ocene i uvrede od jednog dela države i DPS-a, koji je na kongresu smatrao da ne treba da bude za mene, a dobio sam 95 odsto glasova da budem potpredsednik”. „To je uradio i portparol DPS-a Rajko Kovačević, ponizivši me u jednom javnom istupu. Mislim da je u DPS-u manje od pet odsto ljudi koji se ne slažu sa mnom, ali su oni mnogo glasniji, zajedno sa koalicionim partnerom DPS-a i predsednikom tog koalicionog partnera. Vrlo su glasni i permanentno organizuju hajku na mene.”

On je napomenuo kako Đukanović „nije ni približno u tom odnosu” prema njemu i da Đukanović ne uređuje „Pobjedu”, iako je na njenom čelu njegov bivši savetnik Srđan Kusovac.

Demantujući ocenu u pitanju novinara da je učestvovao devedesetih godina, kao i celi DPS, u velikosrpskom nacionalizmu, predsednik Crne Gore je poručio da je to prošlost, a da sada treba „prevazići tenzije između pravoslavnih vernika naklonjenih dvema crkvama” i „znam da bi i Crnogorska crkva i pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska želeli da ja budem zastupnik njihovih interesa, ali ja samo poštujem kanonsko ustrojstvo”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Udarali po Filipu, Milo ćutao

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2011

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u intervjuu za podgoričku televiziju Vijesti da se protiv njega vodi kampanja crnogorskih nacionalista i da je bio meta uvreda okupljenih na "tajnoj večeri" Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića sa delom crnogorskih intelektualaca...Vujanović je izrazio...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.