Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ Čarls posetio BiH

Banjaluka, London -- Princ Čarls juče je posetio vojnike Velike Britanije u sastavu Eufora, kod Banjaluke, povodom jučerašnjeg velškog praznika.

Iako je princ sa suprugom, vojvotkinjom Kamilom Parker, doputovao kako bi s vojnicima obeležio Dan velških gardista, njegova poseta označila je početak smanjenja evropskog vojnog prisustva u BiH. Njegova prva poseta britanskim vojnicima u misiji u BiH biće i poslednja jer je u Ramićima potvrđeno da će Velika Britanija povući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnike iz sastava Eufora.

Velški gardisti, koji su u sastavu britanskog kontingenta međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini, njih 630, neće biti zamenjeni novim kontingentom kada idućeg meseca budu vraćeni u Veliku Britaniju, potvrđeno je tokom jučerašnje posete.

U bazi međunarodnih snaga u Ramićima kod Banjaluke okupio se ceo politički vrh BiH kako bi pozdravio princa Čarlsa.

Oficiri su na skupu zaključili kako je misija bila vrlo uspešna i kako je BiH u ovom trenutku mnogo sigurnije područje, čak i od pojedinih regiona u Britaniji. Činjenica je, međutim, da ključni haški begunci nisu uhapšeni, ali izražena je nada da će međunarodne snage izvršiti i taj značajan zadatak.

Princ Čarls tokom posete nije davao izjave, a protokolom je uskraćena mogućnost većini medijskih ekipa da prate svečanost. On je inače pukovnik velških gardista, koji bi se vrlo brzo mogli naći u Avganistanu, gde ih očekuju mnogo teži zadaci.

Odluka Britanije da povuče vojnike sa Balkana je u uskoj vezi s činjenicom da SAD i Britanija više ne nailaze na razumevanje saveznika, pa će morati same da pokrivaju veliki deo misija u Avganistanu i Iraku. Avganistan je u budućoj podeli prioritetno britansko područje.

Nemačka ne povlači trupe

Nemačka je danas odbacila spekulacije da će povući 850 vojnika iz Bosne, kao i navode da je postavila rok za takav potez.

"U ovom trenutku se ne povlačimo u potpunosti", rekao je ministar odbrane Franc Jozef Jung na konferenciji za novinare posle sastanka ministara odbrane Evropske unije.

On je naveo i da će novi koraci zavisiti od procene opšte situacije.

List "Fajnenšl tajms" preneo je danas, pozivajući se na izjavu neimenovanog diplomate EU, da se Nemačka sprema da krene stopama Britanije u donošenju odluke o povlačenju svojih vojnika iz BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.