Izvor: B92, 10.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave za glasanje u Hrvatskoj

Beograd -- Večeras u 19 sati ističe rok za prijavljivanje hrvatskih državljanja u Srbiji za glasanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Po prvi put na ovim izborima, jedna srpska stranka učestvuje na većinskoj listi, a uz dobru izlaznost srpska zajednica bi mogla da, uz zagarantovana tri poslanika, dobije još jednog predstavnika u hrvatskom Saboru.

Hrvatska je teritorijalno podeljena na deset izbornih jedinica, sa dve dodatne liste – za dijasporu i za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjine. Srpska zajednica ima tri zagarantovana predstavnika u hrvatskom Saboru, koliko je Samostalna demokratska srpska stranka i osvojila na zborima iz 2003. godine.

Sada, osim manjinske liste, ta stranka izlazi i na većinskoj listi u devetoj, Ličko-senjskoj izbornoj jedinici. Potpredsednik stranke Milorad Pupovac izjavio je za B92 da je cilj stranke da osvoji tri plus jedan mandat.

"Tri mjesta na manjiskoj listi i jedno mjesto na građanskoj listi u devetoj izbornoj jedinici gde su nam glasovi izbjeglih Srba koji žive u Srbiji i Republici Srpskoj od posebne važnosti. Na taj način bismo izašli iz manjinske kvote, iz manjinske izolacije, iz manjinske segregacije, i krenuli putem ravnopravnih građana i ravnopravnih naroda u Hrvatskoj", kazao je Pupovac.

On kaže da treba učestvovati formiranju vladajuće koalicije. "Treba biti na mjestu gde se donose odluke – važno je za nas, važno je za Hrvatski i važno je za međusobne odnose Srbije i Hrvatske", naveo je Pupovac.

Glasači će moći da izađu na izbore u sedam gradova u Srbiji na ukupno 14 izbornih mesta: pet u Beogradu, po dva u Novom Sadu, Somboru i Subotici i po jedno u Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Inđiji.

Dragomir Mrdalj, predsednik nevladine organizacije "Centar za promene", koja promoviše kampanju Samostalne demokratske srpske stranke u Srbiji, objašnjava da je za uspeh te stranke na izborima važno da glasači glasaju za odgovarajuću listu.

"Oni ljudi koji su iz devete izborne jedinice, a devetu izbornu jedinicu čine tri županije, to je Ličko-sjenska, to je zadarska i to je Šibensko-kninska, oni bi trebalo da glasaju na većinskoj listi za Samostalnu demokratsku srpsku stranku. Svi ostali, iz ostalih krajeva republike Hrvatske, trebaju da glasaju na manjinsku listu", objašnjava Mrdalj.

Građani koji ne uspeju da se registruju u ovom roku moći će da glasaju direktno u Hrvatskoj i za njih će biti organizovan prevoz. Prevoz će imati i ona lica koja žele da izađu na izbore u Srbiji, a daleko su od gradova gde se nalaze izborna mesta.

Za sve dodatne informacije građani mogu da se raspitaju kod poverenika za izbeglice u svojim opštinama ili da pozovu: 011 32 31 994 i 011 33 42 886

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.