Prijava protiv Silajdžića zapela na putu do Sarajevo

Izvor: Politika, 28.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava protiv Silajdžića zapela na putu do Sarajevo

Iz „Kroacija libertasa” tvrde da imaju dokaze i iskaze svedoka o učešću bošnjačkog člana Predsedništva BiH u osnivanju koncentracionih logora

Mostar – Krivična prijava za ratni zločin koju je protiv bošnjačkog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića podnela nevladina organizacija „Kroacija libertas” iz Mostara još nije stigla u državno Tužilaštvo u Sarajevo. Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, potvrdio je to za „Politiku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dodajući da će kada stigne prijava biti dodeljena nekom od tužilaca koji će je analizirati i odlučiti ima li elemenata za pokretanje istrage.

Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Mostaru Nijaz Mehmedbašić potvrdio je da je nevladina organizacija „Kroacija libertas” iz Mostara protiv Silajdžića podnela krivičnu prijavu za ratni zločin. „Prijava će biti prosleđena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine”, rekao je tužilac Mehmedbašić „Politici” objašnjavajući da je sada praksa da se sve nove prijave za ratni zločin sa nižih nivoa proslede na državno Tužilaštvo.

Iz „Kroacija libertasa” tvrde da su došli do materijalnih dokaza i iskaza svedoka o učešću Harisa Silajdžića u osnivanju koncentracionih logora u BiH kroz koje je prošlo na hiljade nebošnjačkih civila i žrtava rata.

Iz ove organizacije navode da je Silajdžić, u svojstvu visokog funkcionera u Vladi tadašnje Republike BiH, prema svedočenju i dokazima Ethema Žilića, upravnika koncentracionog logora Musala u Konjicu, potpisao naredbu o osnivanju koncentracionih logora za nebošnjake.

„Zna se za postojanje najmanje 200 koncentracionih logora za nebošnjačke civile na području BiH u delu pod kontrolom Armije BiH, od čega ih je oko 50 bilo na području Hercegovine u kojima su držani civili suprotno pravilima Ženevske konvencije i zahtevima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da se oni raspuste”, obrazlažu iz „Kroacija libertasa”. Ova je organizacija uz Silajdžića krivičnu prijavu za ratni zločin počinjen u periodu od 1992. do 1995. podigla i protiv Rasima Delića i Sefera Halilovića, tadašnjih komandanata Armije BiH, te još devet osoba.

Silajdžić nije hteo da se oglasi nitida komentariše ovu krivičnu prijavu.

Sanja Bjelica

[objavljeno: 29/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.