Izvor: B92, 05.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prigovori na suđenja u Hrvatskoj

Zagreb -- Brisel ima dosta prigovora na suđenja u Hrvatskoj, piše "Večernji list".

Zbog toga će, piše ovaj list, Hrvatska će imati značajnih problema prilikom otvaranja poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava u procesu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Zagrebački dnevnik se poziva na informacije iz neimenovanih izvora bliskih EU i tvrdi da je hrvatskom pregovaračkom timu iz Brisela ovih dana stiglo novo pismo s primedbama vezanima za suđenja za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ratne zločine i neke druge teme iz te oblasti.

"Večernji list" tvrdi da u sedištu EU nisu dobro prihvatili vest da bi suđenje Branimiru Glavašu i šestorici suoptuženih za ratne zločine nad Srbima u Osijeku 1991. godine, koje je u toku u Županijskom sudu u Zagrebu, zbog proceduralnih razloga moglo početi iz početka.

Gotovo jednako loš odjek imao je i intervju lekara Ognjena Šimića, koji je krajem avgusta ove godine u Županijskom sudu u Rijeci nepravosnažno osuđen na devet godina zatvora zbog 18 dokazanih slučajeva primanja mita, piše list.

Šimić je na dan izricanja presude, čemu nije prisustvovao, pobegao u BiH, čije državljanstvo takođe poseduje, čime je izbegao služenje kazne u Hrvatskoj, a u intervjuu hrvatskim medijima je rekao da je bez problema prešao hrvatsku granicu i da ga je policija mogla sprečiti da je htela.

Dodatni negativni stav u Briselu izaziva i činjenica što Hrvatska, prema mišljenju EU, traži previše velik broj izuzetaka i prelaznih rokova za primenu standarda EU. Hrvatska bez sumnje na to ima pravo, ali to ne može ubrzati, nego samo usporiti pregovore, prenosi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.