Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preuzeta odgovornost za sukob

Tetovo, Bujanovac, Skoplje -- Organizacija koja sebe naziva Političko-vojni savet oslobodilačkih vojski Kosova preuzela odgovornost za sukobe u Makedoniji.

U saopštenju te organizacije navodi se da su njeni članovi bivši borci "oslobodilačke vojske albanskih prostora", prisiljeni da organizuju regularne vojne jedinice kako bi "zaštitili ugroženi albanski narod i svaki pedalj albanske teritorije".

Jučerašnji sukob u okolini Tetova pripadnici te organizacije ocenili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su kao "zaštitu nacionalnog ponosa", dok je akcija makedonske policije ocenjena kao "napad makedonsko-slovenske vlasti protiv albanskog naroda".

"Sve dosadašnje slovensko-albanske sporazume proistekle iz poslednjih ratova na Kosovu i albanskim prostorima, kao i učesnike tih sporazuma, smatramo ništavim", navodi se u prvom saopštenju te organizacije sa sedištem u Tetovu, objavljenom preko Interneta.

U saopštenju se podvlači da "ne može da bude stabilnog političkog i vojnog rešenja, mira i stabilnosti na uzburkanom Balkanu bez poštovanja i sprovođenja odluka konferencije u Bujanu za samoopredeljenje (Kosova i prisajedinjenja Albaniji), za oživljavanje vojnog zaveta pripadnika sve tri oslobodilačke vojske - Kosova, Istočnog Kosova (Preševo, Bujanovac, Medveđa) i Makedonije".

Udruženje boraca ONA, takozvane Oslobodilačke nacionalne armije, koja je delovala u Makedoniji za vreme sukoba na Kosovu 2001, ogradilo se od saopštenja organizacije koja je preuzela odgovornost za jučerašnje sukobe na Šar-planini.

Bekim Oda, iz tog udruženja, rekao je da oni nisu potpisnici tog saopštenja, niti "imaju veze" s tim.

O novonastaloj situaciji u Makedoniji možete raspravljati i na Forumu B92.

Pojačane kontrole i na jugu Srbije

Pripadnici snaga bezbednosti Srbije pojačano kontrolišu područje oko granice s Makedonijom, saznaje FoNet u izvorima bliskim policiji.

Prema istim izvorima, nivo spremnosti na jugu Srbije, u opštinama Preševo i Bujanovac, pojačan je odmah po početku akcije makedonske policije, koja je za cilj imala razbijanje naoružane grupe Ljirima Jakupija. Jakupi je rodom iz Bujanovca.

U vreme oružanih sukoba na jugu Srbije bio je jedan od najbližih saradnika bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Šefćeta Muslijua.

Skopska agencija MIA prenela je da su makedonske policijske jedinice i dalje na terenu kod Šar-planine, dok je Kfor s više stotina vojnika zatvorio, sa kosovske strane, srpsko-makedonsku granicu.

Situacija u šarplaninskim selima oko Tetova danas je mirna, a prisustvo policije na terenu i dalje je pojačano, javila je MIA.

Punih 10 sati trajao je sukob makedonske policije i pripadnika grupe Jakupija. Utvrđeno je da vođa Jakupi nije ni među ubijenima niti uhapšenima.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u sukobu su ubijena šestorica pripadnika grupe, koju makedonska policija označava kao kriminalno-ekstremističku, a 13 ljudi je uhapšeno.

Nakon sukoba makedonske policije i albanskih kriminalanaca na Šar-planini, a zatim i uviđaja, tamošnjim novinarima je kasno sinoć dozvoljeno da posete mesto sukoba.

Tirana poziva na uzdržanost

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije zabrinuto je zbog jučerašnje akcije makedonske policije, ocenjujući da je stabilnost Makedonije veoma važna za region i ujedno pozivajući Skoplje da se uzdrži od preteranih akcija.

"Mi osuđujemo svaki pokušaj ili destabilizirajući akt i ujedno pozivamo makedonske vlasti da se uzdrže od svakog uznemiravanja, pritiska i nasilja protiv građana u zonama gde je operacija vođena", navodi se u saopštenju Tirane, prenosi albanska novinska agencija ATA.

U saopštenju izdatom kasno sinoć, albansko ministarstvo inostranih poslova naglašava da će pažljivo pratiti situaciju u Makedoniji, koju poziva na "smirivanje i uzdržanost", ali ne navodi s kim se makedonska policija sukobila u selima kod Tetova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.