Izvor: B92, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda po tužbi BiH 26. februara

Hag -- Međunarodni sud pravde u Hagu izreći će 26. februara presudu u postupku po tužbi koju je BiH podnela protiv SCG.

Tužba je podneta zbog genocida počinjenog tokom rata u BiH 1992-95. Izricanje presude najvišeg suda Ujedinjenih nacija zakazano je za 10 sati 26. februara. Presudu će saopštiti predsednica suda Rosalin Higins u ime 15 sudija.

BiH je 1993. podnela tužbu protiv tadašnje SRJ, navodeći da su vlasti u Beogradu odgovorne za genocid nad Muslimanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Hrvatima koji je za vreme sukoba u Bosni počinjen.

Glavna rasprava po tužbi održana je od februara do maja prošle godine.

SCG je osporavala i nadležnost Međunarodnog suda pravde, navodeći da u trenutku kada je tužba podnesena nije bila članica UN, što je nužan uslov za nadležnost Suda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.