Prepirka Koštunica-Lajčak o RS

Izvor: B92, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepirka Koštunica-Lajčak o RS

Beograd, Bratislava, Banjaluka -- Premijer Srbije ponovo ocenjuje stanje u susednoj državi, BiH, povezujući to sa situacijom na Kosovu i srpskim interesima.

Uprkos tome što Evropska unija potpuno podržava rad Miroslava Lajčaka, Vojislav Koštunica je drugi dan za redom saopštio da je cilj mera Miroslava Lajčaka u BiH i plana Martija Ahtisarija za Kosovo ukidanje Republike Srpske i Kosova. Na to je reagovao i sam Lajčak, navodeći da Koštunica ne daje argumentaciju za svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stav.

"Lajčakove mere imaju za cilj rušenje Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma, odnosno proglašenje jednostrane nezavisnosti Kosova i ukidanje RS. To je otvoreno ugrožavanje suštinskih interesa srpskog naroda", navodi se u izjavi Koštunice.

SPS: Nezavisnost Kosova-priznavanje RS

Socijalistička partija Srbije smatra da bi, u slučaju da Kosovo postane nezavisno, Srbija trebalo da prizna nezavisnost Republike Srpske.

Portparol stranke Đorđe Milićević rekao je na konferenciji za novinare da su odluke Lajčaka pokušaj međunarodne zajednice da prekrši Dejtonski sporazum i ugasi RS.

"Kao potpisnik Dejtonskog sporazuma, vlast u Beogradu ima obavezu da svim sredstvima zaštiti Srbe u RS. Ako Kosovo postane nezavisno, Beograd će morati istog trenutka da prizna nezavisnost RS", kaže Milićević.

Prema njegovim rečima, Srbija će, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, pružiti svu podršku premijeru RS Miloradu Dodiku i institucijama RS za očuvanje položaja RS kako je to uređeno Dejtonskim sporazumom.

On je rekao je da su očuvanje Kosova i RS sada najpreči ciljevi državne i nacionalne politike. "Obavestio sam Dodika da može da računa na punu podršku Srbije i mi ćemo zajedno sa istom odlučnošću braniti i Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum", rekao je Koštunica.

Lajčak je prošle sedmice doneo odluke kojima je naložena promena u donošenju odluka u Savetu ministara i parlamentu BiH.

Njegove mere, koje podrazumevaju smanjenje broja potrebnih glasova iz entiteta i konstitutivnih naroda za donošenje odluka u Savetu ministara i parlamentu BiH, u RS su protumačene kao otvaranje mogućnosti za preglašavanje srpskih predstavnika u tim institucijama.

Lajčak: Zna kao legalista da to nije istina

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak reagovao je na Koštuničinu izjavu, navodeći da "odluka visokog predstavnika ni na koji način ne krši Dejtonski sporazum i Ustav BiH", već da se njegovom odlukom "usklađuje rad Saveta ministara sa Ustavom BiH".

"Premijer Koštunica ne navodi niti jednu činjenicu na osnovu koje bi se moglo zaključiti da odluka ugrožava postojanje Republike Srpske", saopštio je Lajčak.

On je dodao da je njegova kancelarija (OHR) ponudila verodostojnu argumentaciju, koja dokazuje da odluka nije usmerena protiv ijednog naroda ili entiteta u BiH.

Lajčak je naveo da je OHR juče Koštunici poslao pravno obrazloženje njegovih odluka.

"Jasno je da on zna, kao legalista, da to što iznosi nije istina. Zašto mu je potrebno da u ovom trenutku i u ovakvoj situaciji iznosi takve stavove kad se još ni Vlada RS nije očitovala na poslato obrazloženje", saopštio je visoki predstavnik.

On je odlučno odbacio svako "veštačko povezivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Silajdžić: Mešanje u unutrašnje stvari BiH

I član Predsedništva BiH Haris Silajdžić ocenio je da izjava Koštunice "predstavlja flagrantno mešanje u unutrašnje stvari BiH".

Silajdžić je u saopštenju naveo da je cilj takvih izjava "istovremena kulminacija krize u BiH i na Kosovu u momentu rešavanja kosovskog pitanja".

"Otvorenim nasrtajima na suverenitet BiH, kao i na sigurnosnu situaciju u celom regionu, Srbija pokusava da instrumentalizuje sva otvorena pitanja na Balkanu kako bi maksimilizirala svoju pregovaračku poziciju oko Kosova", ocenio je Silajdžić.

Tadić sinoć razgovarao sa Dodikom

Ovim povodom danas se oglasio i kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića, koji u saopštenju navodi da je Tadić razgovarao s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom o merama koje je doneo Miroslav Lajčak, saopšteno je iz pres-službe predsednika Srbije.

Kako je navedeno, Dodik je sinoć u razgovoru sa Tadićem izneo razloge zbog čega te mere nisu prihvatljive za Republiku Srpsku.

Tadić je kazao da je vrhunski interes Srbije mir, stabilnost i jasna evropska perspektiva celog regiona jugoistočne Evrope, kaže se u saopštenju.

"Nezaobilazan uslov za ostvarivanje tog interesa jeste puno poštovanje teritorijalne celovitosti svih zemalja u regionu", rekao je Tadić.

"U tom smislu, Srbija nedvosmisleno podržava teritorijalnu celovitost BiH i njeno ustavno uređenje koje je zasnovano na principima mirovnog sporazuma iz Dejtona", rekao je Tadić.

Kako je dodao, "promena bilo kog principa zahteva konsenzus sva tri konstitutivan naroda, a to je naročito važno zbog činjenice da je Srbija i sama garant sprovođenja tog sporazuma koji je građanima BiH doneo toliko željeni mir".

Lajčak ima punu podršku EU

Miroslav Lajčak u sporu sa zvaničnicima RS ima puno poverenje EU, izjavila portparolka predstavnika EU Kristina Gajak.

"Havijer Solana u potpunosti podržava predstavnika međunarodne zajednice za BiH, on ima njegovo potpuno poverenje, bez ikakvog oklevanja", rekla je Kristina Gajak za slovačke Hospodarske novini. On je rekla da "niko ne može da osporava Dejtonski sporazum i da je EU i tu na Lajčakovoj strani".

Lajčak je slovačkom listu rekao kako očekuje da će se situacija smiriti pošto je u sredu predao premijeru RS Miloradu Dodiku pravnu analizu mera koje je predložio u cilju efikasnijeg rada Vlade i Parlamenta, a koje su među bosanskim Srbima izazvale toliko bure.

"Iz analize je jasno da nije istina ništa od onog čega se oni boje", rekao je Lajčak.

"Spremni na pregovore"

Dodikov savetnik Gordan Milošević stvari vidi drugačije, ali je Hospodarskim novinama izjavio da su zvaničnici RS ipak spremni da s Lajčakom pregovaraju o merama. "U praksi te mere znače da BiH može da usvoji nešto i bez Srba", naveo je Milošević.

"Ne očekujemo da poništi odluku, to valjda nije ni moguće, ali predlažemo izradu aneksa kojima bi bio očuvan ravnopravan udeo svih strana u odlučivanju i koji ne bi vodili tome da BiH vlada većinski narod", rekao je Milošević.

Član Evropskog parlamenta Hanes Svoboda izjavio je za Dnevni avaz da sve evropske institucije u potpunosti podržavaju odluke Lajčaka, ali da mu savetuje da se ne meša previše u unutrašnje prilike u BiH kako ne bi stvorio trajni protektorat.

"Postoje dva načina da gledamo na situaciju u BiH. Možemo ostaviti BiH da čini šta želi i reći da nas nije briga. Ali, postoji i drugi. Kada smo već tamo i imamo predstavnika, on treba da radi svoj posao. Mislim da je Lajčak dobro postupio, ali mu savetujem da ne preteruje, da svoje uplitanje ne učini trajnim", rekao je Svoboda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.