Premijer Federacije BiH i još 60 osoba osumnjičeno za mahinacije od 500 miliona evra!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Federacije BiH i još 60 osoba osumnjičeno za mahinacije od 500 miliona evra!

SARAJEVO - Predsednik Vlade Federacije BiH Nedžad Branković i još oko 60 lica sumnjiče se da su zbog nesavesnog rada i mahinacija oštetili sarajevski "Energoinvest" za nešto više od milijardu KM, piše "Dnevni avaz".

Pozivajući se na nekoliko nezavisnih izvora, ovaj list navodi da je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu završilo obimnu istragu o poslovanju "Energoinvesta", koja je trajala nekoliko godina, a obuhvatila je poslove naplate dugova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove firme iz predratnog i ratnog perioda, kao i poslovanje nakon rata.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu smatraju da bi celi ovaj predmet trebalo da preuzme Sud BiH s obzirom na to da kantonalni nivo nema kapacitete da se nosi sa tako kompleksnim sudskim procesom.

Kako prenose federalni mediji, Branković je juče u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu dao izjavu, najverovatnije u vezi sa stanom u Sarajevu koji je dobio od "Energoinvesta".

Tužilac Oleg Čavka, koji je saslušao Brankovića, i kantonalni tužilac Branko Šljivar nisu želeli da saopšte više detalja u vezi sa ovim saslušanjem.

"Dnevni avaz" podseća da je Vlada FBiH od 1999. do 2001. godine, dok su na njenom čelu bili premijer Edhem Bičakčić i njegov zamenik Dragan Čović, potrošila nešto više od četiri miliona KM za kupovinu i adaptaciju stanova "podobnom kadru".

Sumnja se da je Branković kao tadašnji direktor "Energoinvesta" odobrio da se novcem ove firme zajedno sa sredstvima Vlade FBiH kupi njegov stan. List navodi da je Vlada izdvojila do 180.000 KM, a "Energoinvest" je odobrio 150.000 KM.

Nakon toga je Vlada FBiH sa Brankovićem i njegovom suprugom Suadom sklopila ugovor o kupoprodaji stana prema kojem je cena otkupa bila 46.017 KM i to u certifikatima.

Isplata u certifikatima obavljena je sa računa Brankovićeve supruge i stan od 132 kvadrata otkupljen je za 920 KM koliko je tada iznosila realna vrednost uloženih certifikata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.