Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekogranična saradnja i EU

Varšava -- U petak je u Varšavi završena ministarska konferencija Saveta Evrope o prekograničnoj saradnji.

Na konferenciji je rečeno da prekogranična saradnja doprinosi stabilnosti na novim granicama Evropske unije i da će ubrzati i integraciju zemalja u njenom susedstvu, kao što je Srbija i Crna Gora.

"Pošto smo dobili pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti i na opredeljanje da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet, podržavamo prekograničnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnju", rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar, koji je sa svojim crnogorskim kolegom Željkom Šturanovićem predstavljao SCG na konferenciji.

U nizu bilateralnih susreta s predstavnicima Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Letonije, Kipra i Poljske Lončar je predstavio projekte regionalne saradnje koje Srbija planira.

U procesu pridruživanja EU Srbija će, u sklopu regionalne saradnje, posebnu pažnju posvetiti slobodnom protoku ljudi, robe i kapitala i saradnji u oblasti pravosuđa, unutrašnjih poslova i zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala, rekao je Lončar.

O prekograničnoj saradnji, regionalnom povezivanju na novim granicama EU i produbljivanju i proširenju evropskih integracionih procesa u Varšavi je razgovaralo tridesetak ministara, predstavnici 46 zemalja-članica SE i zvaničnici EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.