Izvor: B92, 03.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Preduzeće dobro za porodicu"

Ljubljana -- Zaposleni u preduzećima koja su članovi asocijacije "Preduzeće dobro za porodicu" prvog školskog dana su mogli da ne rade.

32 preduzeća u Sloveniji su učlanjena u asocijaciju Preduzeće dobro za porodicu, koja svojim zaposlenima omogućava da lakše usklade obaveze na poslu i u porodici, a 23 preduzeća imaju osnovni sertifikat tog udruženja, koji roditeljima omogućava da koriste tzv. dečji vremenski bonus.

Oko 20.000 zaposlenih danas je moglo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne dođe na posao i posveti vreme "preživljavanju" prvog školskog dana ili budu s detetom koje polazi u obdanište.

Katalog, koji sadrži 110 mera lakšeg usklađivanja obaveza u porodici i na poslu, sadrži i sklop mera iz oblasti radnog vremena, u kom piše da se zaposlenima koji imaju decu priznaju dodatni radni sati ili dodatni slobodni dani, pored onih iz zakona o radnom odnosu ili kolektivnih ugovora.

Zaposleni za istu platu odrade manje radnih sati da bi imali više vremena za porodicu, pa je tako za svako dete radna sedmica kraća jedan sat, a prvog školskog dana, u prvim razredima osnovne škole, zaposleni roditelji mogu da dobiju slobodan dan.

Glavni cilj asocijacije, koja radi u okviru programa Ministarstva Slovenije za rad, je da omogući smanjenje skrivene diskriminacije pri zapošljavanju mladih žena i potencijalnih majki i roditelja zbog materinstva, odnosno roditeljstva.

E-dnevnik

Roditelji učenika osnovnih i srednjih škola u Sloveniji od danas mogu da provere ocene svoje dece preko Interneta.

Tvorci elektronskog ili e-dnevnika, na portalu www.dsvet.si, koji je zvanično pušten u rad danas, izjavili su da su onlajn-ocene odlično zaštićene od falsifikovanja i od mogućnosti da podatke o detetu vidi iko osim njegovog roditelja.

Direktori škola u kojima je obavljeno probno istraživanje slažu se u oceni da će on-lajn kontrola ocena unaprediti saradnju nastavnika i roditelja. Iskustvo je pokazalo da sistem omogućava roditeljima da bolje prate rad deteta i da dođu u školu čim primete da ima problema.

E-dnevnik je besplatan, a autori se nadaju da će portal privući i mnoge firme da se reklamiraju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.