Izvor: B92, 05.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednosti i mane CG na putu ka EU

Podgorica -- Šefica crnogorske Misije pri Uniji Slavica Milačić kaže da je prednost Crne Gore na putu prema EU to što je ona "mali sistem".

Milačićeva je podgoričkim Vijestima kazala da iskustvo i podaci pokazuju da se mali sistem brže i sa manje problema i troškova adaptira na promene na širem tržištu.

"Od uticaja je i struktura naše privrede, dominantno oslonjena na razvoj usluga. Stare industrije i velike poslovne sisteme teže je i skuplje modernizovati, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ti procesi su praćeni i dugoročnim socijalnim problemima i potresima", kazala je ona.

Milačićeva je kao najveće mane Crne Gore na putu ka EU navela dosadašnje odsustvo širokog konsenzusa ili takozvane "široke evropske koalicije".

Ona smatra da nakon rešavanja državnog pitanja, ne postoji nijedan razlog da se sada svi unutrašnji potencijali ne objedine na zajedničkoj platformi daljeg evropskog puta Crne Gore.

Milačićeva je kazala i da postoje najave da bi Savet ministara EU uskoro mogao da odobri mandat Evropskoj komisiji za otpočinjanje pregovora o viznim olakšicama između EU i država zapadnog Balkana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.