Predlog zakona o dvojnom državljanstvu - restriktivan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog zakona o dvojnom državljanstvu - restriktivan

PODGORICA - Pravo na dvojno državljanstvo dobiće strani državljani koji su u braku sa crnogorskim državljaninom najmanje pet godina, kao i deca iz mešovitih brakova čiji jedan roditelj ima crnogorsko državljanstvo, pišu današnje podgoričke "Vijesti".

Crnogorski pasoš mogu, takođe, dobiti i strani državljani za koje se proceni da je to nacionalni interes, navodi list.

To su glavni izuzeci restriktivnog Zakona o crnogorskom državljanstvu, predviđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predlogom Sporazuma o dvojnom državljanstvu koji je juče usvojila Vlada Crne Gore.

Svi ostali strani državljani koji duže žive u Crnoj Gori, mogu dobiti crnogorsko državljanstvo prijemom, ali će pre toga, shodno Zakonu, morati da dobiju otpust iz matičnog državljanstva.

Razgovori sa Hrvatskom 24. septembra

Pozivajući se na sagovornika iz vlade, list tvrdi da je ovo glavno polazište za pregovore o dvojnom državljanstvu sa državama bivše Jugoslavije - Srbijom, Hrvatskom, BiH, Makedonijom i Slovenijom, a sporazum će, najverovatnije, biti ponuđen i Albaniji.

Prvi razgovori o dvojnom državljanstvu biće vođeni sa Hrvatskom 24. septembra u Dubrovniku.

Predlog sporazuma usvojen je samo mesec dana pre roka do kojeg svi koji, pored crnogorskog, imaju i neko drugo državljanstvo, moraju da odluče koje će da zadrže.

Vlada Srbije usvojila Platformu

Zakonom o sprovođenju Ustava predviđeno je da do 22. oktobra oni koji su drugo državljanstvo stekli nakon 3. juna 2006. moraju da ga se odreknu da bi zadržali crnogorsko.

Oni koji su do 3. juna 2006, kada je proglašena nezavisnost Crne Gore, imali dvojno državljanstvo zadržaće oba, jer se to računa kao stečeno pravo.

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Platformu za pregovore sa Crnom Gorom o potpisivanju ugovora o dvojnom državljanstvu. Za sada se ne zna kada bi ti pregovori trebalo da počnu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dva pasoša za bračnog druga

Izvor: Mondo, 19.Sep.2008

Pravo na dvojno državljanstvo u Crnoj Gori imaju oni stranci koji su više od pet godina u braku sacrnogorskim državljaninom, deca iz mešovitog braka, čiji je jedan roditelj državljanin Crne Gore i strani državljani za koje se proceni da je to nacionalni interes.

Nastavak na Mondo...

Kako postati crnogorski državljanin

Izvor: RTS, 19.Sep.2008

U Crnoj Gori će pravo na dvojno državljanstvo dobiti strani državljani koji su najmanje pet godina u braku sa crnogorskim državljaninom i deca iz mešovitih brakova, čiji jedan roditelj ima domaće državljanstvo, piše podgorički dnevni list "Vijesti". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.