Izvor: B92, 19.Okt.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog mera za sastanak u Butmiru

Sarajevo -- Predstavnici političkih stranka u BiH preuzeli su danas, dan uoči sastanka u Butmiru, dokumenta u kojima je predlog mera SAD i EU.

Kako Federalna televizija saznaje, suština preuzetih dokumenata su ustavne promene, kojima bi, prema ranijim informacijama, trebalo da se poveća broj poslanika u Parlamentu BiH, da se bira predsednik države i dva potpredsednika, oduzmu neka ovlašćenja Predsedništva, a ojačaju ovlašćenja Veća ministara BiH.

Detalji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumenata i stavovi stranaka biće poznati tokom dana, posle niza stranačkih, ali i susreta predstavnika SAD i Evropske unije sa političarima iz BiH.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i zamenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg doputovali su danas u Sarajevo.

Na prvom sastanku u Butmiru 9. oktobra Bilt, Ren i Štajnberg predstavili su liderima političkih partija principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlantskim integracijama, ali učesnicima sastanka nisu ponudili nikakav dokument.

Liderima političkih partija u BiH ostavljen je rok do 20. oktobra da razmotre predloge zvaničnika EU i SAD koji su na sastanku iskazali mišljenje da treba da se ustavno konstituiše vlada BiH, umanje nadležnosti Predsedništva BiH i da u Ustav budu uključene do sada prenesene nadležnosti sa entieta na BiH.

Posle ovog sastanka u BiH su ostali američki i evropski ekspertski timovi da bi u razgovorima sa liderima političkih partija pripremili predlog za nastavak pregovora.

Sa liderima političkih partija u BiH protekle nedelje razgovarali su zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džons i direktor Sekretarijata Saveta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju Zoltan Martinus.

Na prvom sastanku u Butmiru učestvovali su lideri SNSD Milorad Dodik, potpredsednik PDP Branislav Borenović, lider SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić i SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.