Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred godišnjicu 'Oluje'

Beograd, Zagreb -- U petak se navršava jedanaest godina od početka hrvatske vojne akcije "Oluja".

Tokom te akcije prebeglo je iz Hrvatske više od 200.000 Srba. Centralnoj svečanosti obeležavanja "Oluje", koja će u subotu biti održana u Kninu, prisustvovaće najviši politički vrh Hrvatske, dok će u Beogradu u petak biti održan parastos žrtvama akcije "Oluja" u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Demokratska stranka Srbije saopštila je da jedanaest godina posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Oluje" nije utvrđena odgovornost ni Zagreba ni Beograda ni međunarodne zajednice.

U saopštenju te stranke navodi se da su pre jedanaest godina Srbi u traktorskim kolonama bežali pred tenkovima i avionima. Dodaje se da u Hrvatskoj ima pojedinaca koji ne prihvataju činjenicu da svi građani Hrvatske, bez obzira na nacionalnost, imaju pravo na građanska i ljudska prava i slobode, a pojedinci i grupe su dovoljno snažni da Srbe i dalje zastrašuju.

Veritas za primenu plana Z4

Direktor Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da je tokom hrvatske vojne akcije "Oluja" iz Hrvatske 1995. proterano oko 220.000 Srba, poginula su ili nestala 1.934 čoveka, od čega 1.196 civila. On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su među poginulima i nestalima tokom "Oluje" 524 žene i 14 dece.

Dokumentaciono-informativni centar Veritas saopštio da Srbi prognani iz Hrvatske jedino rešenje svog statusa vide u aktiviranju i primeni plana Z4, iz 1995, kojim je međunarodna zajednica njima garantovala državu u državi. Kako se navodi, ni 11 godina od završetka rata i egzodusa više od 200.000 krajiških Srba, Hrvatska ne uspeva ili ne želi da reši srpsko pitanje po evropskim standardima.

Veritas navodi da bi aktiviranjem plana Z4 na najbolji mogući način bili rešeni dugi istorijski sporovi hrvatskog i srpskog naroda na prostoru Hrvatske, a samim tim bi se izbegli krvavi ratni sukobi koji su se u XX veku ponavljali. "Srbi iz Hrvatske veruju da autori taj plan nisu pravili za jednokratnu upotrebu, već na osnovu optimalnih istorijskih i tadašnjih okolnosti i činjenica", stoji u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.