Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebacivanje lipicanera u Hrvatsku

Beograd -- Kako nezvanično saznaje B92, danas je počelo prebacivanje konja lipicanera sa ergele kod Novog Sada u Hrvatsku.

Ti konji si dovedeni iz Hrvatske tokom ratnih sukoba 1991. Dogovor o prebacivanju konja usledio je pošto je B92 letos emitovao vest o katastrofalnom zdravstvenom stanju ovih konja, posle koje su resorni ministri Srbije i Hrvatske posetili ergelu Bukinac. Ipak, niko nije zvanično želeo da potvrdi da je prebacivanje konja u toku.

U Lipiku, u Hrvatskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odakle su konji odvedeni, nezvanično je rečeno za B92 da i oni imaju informaciju da su u toku pripreme za prebacivanje konja, ali da nisu dobili zvanično obaveštenje zbog čega pripreme za prihvat lipicanera još nisu obavljene.

Olja Rakić iz Ministarstva poljoprivrede izjavila je za B92 da naše ministarstvo nije više nadležno za pitanje prebacivanja konja u Hrvatsku.

"Naša nadležnost je bila samo u tome da ih pregledamo, da se utvrdi njihov genetski kod, da se utvrdi da li su to oni, a sve ostalo u vezi s njihovim povratkom u Hrvatsku je stvar dogovora ergele Bukinac i ljudi iz Hrvatske. To suštinski ne zavisi od nas, tu prestaje nadležnost našeg ministarstva", kaže ona.

I u Upravi za veterinu ističu da su svi dogovori o prebacivanju konja u Hrvatsku vođeni između Ministarstva poljoprivrede te zemlje i vlasnika ergele Bukinac, koji danas nije bio dostupan za komentar.

Na ergeli Bukinac veterinarska inspekcija zatekla je 74 konja, dok je, prema podacima hrvatskog pravosuđa, iz te zemlje ukradeno 86 rasnih konja.

Za sada nije poznato koliko konja će biti vraćeno u Hrvatsku, a vlasnik ergele kod Novog Sada Todor Bukinac ranije je kao nadoknadu za držanje 26 konja tražio 300.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.