Praznici po naredbi direktorke

Izvor: Politika, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznici po naredbi direktorke

Brčko – Na adresu Odeljenja za obrazovanje Vlade distrikta Brčko pre neki dan stigla je žalba koju su uputili roditelji đaka srpske nacionalnosti iz Vitanovića i Ulica ukazujući na bahato ponašanje direktorke osnovnih škola u tim selima koja je katolički praznik Svi sveti samovoljno proglasila neradnim danom. Potpisnici žalbe podsetili su nadležne u lokalnoj izvršnoj vlasti da se taj datum ranijih godina ni u jednom delu distrikta nije praznovao na takav način, niti ga pak distriktski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Zakon o praznicima tretira kao versku ili nacionalnu svetkovinu tog značaja. Oni, štaviše, napominju da su sve do ove godine kada je na čelo tih dveju škola došla direktorka, čije ime i prezime u pismu ne pominju, na praznik Svi sveti u njima pohađali nastavu kao i svakog radnog dana.

To je prvi deo njihove žalbe. U drugom, ozlojeđeni, jetko upozoravaju i opominju da je pre neki dan direktorkina drskost prevršila svaku meru kada je na sastanak pozvala roditelje i zatražila da joj pomognu da 6. decembra obeleže katolički praznik – Svetog Nikolu. Namera joj je, kako im je kazala, da tog dana bude upriličena priredba na kojoj bi sa katoličkim veroučiteljem deci podelila paketiće, gde bi pozvala i pravoslavnog veroučitelja da i on, sa srpskom decom, učestvuje na priredbi.

Primedbu roditelja da Srbi slave Svetog Nikolu 19. decembra direktorka je, kako su objasnili u pismu, prećutala, da bi potom odbacila njihov predlog o zajedničkom organizovanju priredbe u nekom dogovorenom terminu između 6. i 19. decembra, obrazloživši svoje nepristajanje na takvu ponudu rečima: "Sveti Nikola će posle 6. decembra otići, a posle tog datuma ne mogu ga obeležavati."

Potpisnici žalbe izrazili su nadu da će nadležni u brčanskoj izvršnoj vlasti "svojim autoritetom uticati da se ubuduće ovo više ne dešava i da se poštuju zakoni ravnopravnosti u distriktu Brčko ako želimo zajednički suživot i toleranciju u multietničkim sredinama i školama". U suprotnom, oni upozoravaju da će biti biti primorani da decu ispišu iz tih škola i da ih šalju u druge.

Povodom optužbi iz pisma roditelja dostavljenog u formi žalbe resornom odeljenju brčanske vlade, direktorka osnovnih škola u Vitanovićima i Ulicama Marija Pejić kaže: "Mi, u većinskim katoličkim sredinama, redovno obeležavamo ovaj praznik i za to imamo pismenu saglasnost nadležnog šefa Odeljenja za obrazovanje gospodina Milana Ljubojevića. Od uspostave distrikta, pa naovamo, u školi u Bijeloj, gde sam donedavno bila zaposlena, samo jednom smo radili za praznik Svih svetih. Nije mi jasno zbog čega se to nije činilo i u ovoj školi."

Na novinarsku upadicu da li se u školi kojom ona upravlja na jednak način obeležavaju i pravoslavni praznici, budući da i te škole slove za multietničke, direktorka Pejić u telefonskom razgovoru reagovala je rečima: "Ja sam katolikinja. Ne znam zašto bih obeležavala nešto što ne znam ni kada je."

Problem na koji ukazaše roditelji osnovaca iz Vitanovića i Ulica uopšte nije bezazlen. Da li je Odeljenje za obrazovanje u Vladi distrikta Brčko kadro da preseče ovaj Gordijev čvor u ionako zamršenoj situaciji u kojoj se našlo posle nedavnih smena visoko rangiranih činovnika u njemu, pri čemu je gubitak fotelje "za dlaku" izbegao i sam šef Odeljenja Milan Ljubojević? To pitanje može da ostane bez odgovora, ali ozbiljnost problema nalaže da se rešenje ne sme odgađati, još manje pomerati naniže u hijerarhiji odgovornosti.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.