Pravni savet Mitropolije objašnjava zašto litije nisu protivzakonite

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 09:08

Pravni savet Mitropolije objašnjava zašto litije nisu protivzakonite

Pravni savet Mitropolije crnogorsko-primorske ukazao je da Ministarstvo zdravlja krši pravo građana na slobodu okupljanja. Smatraju da se to čini kako bi se sprečile litije na kojima građani iskazuju svoj protest protiv Zakona o slobodi veroispovesti.
Ministarstvo zdravlja Crne Gore je prvo donelo Naredbu o proglašavanju prestanka zarazne bolesti kovid 19, ali je potom propisala maksimalan broj od 200 prisutnih lica na javnim okupljanjima, što pravni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << savet Mitropolije smatra apsurdnim.

"Kada je režim odlučio da, nakon tri mjeseca, ublaži brojne zabrane iz Naredbe, Ministarstvo zdravlja je prekoračilo svoja zakonska ovlašćenja i iz političkih razloga je suštinski zadržalo na snazi zabranu javnih okupljanja tako što je samo najmanjem broju lica (200 građana) priznalo ustavno i zakonsko pravo na slobodu okupljanja", navodi se u saopštenju Pravnog saveta Mitorpolije.
U članovima 54 i 55 Zakona je precizno propisano da pojedina prava i aktivnosti mogu biti "zabranjene ili ograničene" dok "okupljanje na javnim mjestima" može biti zabranjeno za sva lica, ali ne i dozvoljeno samo za 200 građana.
"U ovakvim situacijama, javnih okupljanja u vrijeme zaraze ili ima ili nema, a nikako nije dozvoljeno da ih malo ima, a malo više da ih nema. Ovo uviđa ne samo stručna nego i najšira javnost, jer je zdravom razumu neobjašnjivo i u demokratskom društvu neprihvatljivo da je proglašen kraj epidemije, a da neustavne zabrane javnih okupljanja važe samo zbog litija",  ističe se u saopštenju.
Pravni savet poručuje da je jasno da će Uprava policije prekršiti Ustav Crne Gore, Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama, Zakon o javnom redu i miru i Zakon o bezbjednosti saobraćaja ukoliko zbog ove neustavne i protivzakonite Naredbe Ministarstva zdravlja ne bude "obezbeđivala" mirne litije u crnogorskim gradovima na isti način kao što je to i pre epidemije činila.
"Uprava policije i Državno tužilaštvo, nakon ustanovljene sudske prakse prethodnih dana, nemaju pravo da privode i pritvaraju sveštenike zbog organizovanja litija kao mirnih javnih okupljanja u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pravni savjet MCP: Protivzakonito kršenje prava na slobodu okupljanja

Izvor: Vostok.rs, 17.Jun.2020

Pravni savjet Mitropolije ukazuje da Ministarstvo zdravlja svojom Naredbom drastično krši Ustavom i zakonom zagarantovano pravo građana na slobodu okupljanja. Evidentno je da se to čini isključivo radi sprječavanja građana i pravoslavnih vjernika da na mirnim i dostojanstvenim litijama iskazuju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.