Pravni eksperti objašnjavaju zašto vladika Joanikije i sveštenici ne smeju da budu u pritvoru

Izvor: RTS, 14.Maj.2020, 13:44

Pravni eksperti objašnjavaju zašto vladika Joanikije i sveštenici ne smeju da budu u pritvoru

Pravni eksperti Eparhije budimljansko-nikšićke objasnili su zašto je nezakonito da vladika Joanikije i sveštenici budu u pritvoru.
Pravni eksperti Eparhije budimljansko-nikšićke Vladimir Leposavić i Damjan Ćulčafić ocenili su u saopštenju da je određivanje pritvora vladici Joanikiju i ostalim sveštenicima nezakonito.

Navode da vladika i sveštenici nisu ni sada, a ni ikada ranije izbegavali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se odazovu na poziv bilo kog državnog organa.
"Lišenje slobode nije neophodno da bi se nesmetano vodio postupak niti je delo koje im se stavlja na teret zaprećeno kaznom zatvora od deset godina ili težom. Njihov identitet nije nepoznat, ne kriju se i ne postoji opasnost od bekstva, tim pre što su državne granice zatvorene", navode eksperti.
Dodaju da oni ne mogu da izmene dokaze ili tragove dela, jer su svi elementi događaja zabeleženi i dostupni javnosti.
"Takođe, ne mogu da utiču na svedoke događaja, jer je istih više od pola miliona samo u Crnoj Gori. Konačno, ne postoje 'okolnosti' da bi osumnjičeni ponovili delo – ako se zna da su se prethodno pridržavali mera, da su pozivali vernike upravo na postupanje u skladu sa konkretnom Naredbom Vlade, da su o načinu primene preostalih privremenih mera poveli dijalog sa javnim vlastima i da se tradicionalno, životno važno javno sabiranje povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog – slava mu i milost! – događa jednom godišnje", istakli su pravni eksperti.
Šta sudovi uzimaju u obzir Vladimir Leposavić i Damjan Ćulčafić u saopštenju navode da su sudovi proteklih dana i sedmica već obarali odluke o određivanju pritvora koje su se temeljile na okolnostima da delo može biti dovršeno ili ponovljeno.
"Još pre dve sedmice, Sud je ukidao ovakve odluke o pritvoru navodeći da ima u vidu činjenicu da iz Instituta za javno zdravlje svakodnevno izveštavaju o 'povoljnoj epidemiološkoj situaciji' u zemlji, kao i da je 'već došlo do popuštanja mera', dok je za ostale najavljeno skoro 'ublažavanje ili ukidanje' čime se društvo vraća u 'normalne životne tokove'", navodi se u saopštenju.
Ostale činjenice koje su sudovi uzimali u obzir kada nisu dozvoljavali da optužena lica neosnovano borave u pritvoru tiču se neosuđivanosti optuženih i toga što se ista svrha može postići "drugim blažim merama".
"Zašto, dakle, ovakva primena prava važi za sve, ali ne i za vladiku i sveštenstvo? Da li jedino Crkva ne sme da računa na 'vraćanje u normalne životne tokove'? Da li je vladavina prava spala samo na privremene mere u ukidanju čija bi dosledna primna značila da Crnu Goru treba pretvoriti u jedan veliki zatvor i uhapsiti celo njeno slobodno stanovništvo?", pitali su pravni eksperti.
Sa svakim novim časom trajanja ovakvog pritvorskog zadržavanja vladike Joanikija i ostalih sedam sveštenika, raste bezakonje koje se sprovodi prema njima i šteta koju će podnositi svi, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.