Prave četke 90 godina

Izvor: Press, 22.Nov.2010, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prave četke 90 godina

Porodica Stojković iz Paraćina osnivanjem četkarske radnje „Juhor" započela je 1920. godine prvu organizovanu proizvodnju četaka u Srbiji
Porodica Stojković iz Paraćina, u čijem je vlasništvu četkarska radnja „Juhor", već devet decenija četkarski zanat prenosi s kolena na koleno, održavajući tradiciju proizvodnje četaka za domaćinstvo i industriju. Njihova radnja osnovana 1920. bila je početak organizovane četkarske proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u Srbiji.

Od ručne izrade Stojkovići su danas stigli do najsavremenije kompjuterske tehnologije. Najmlađi nastavljač tradicije je sin Zoran (34), kome sadašnji vlasnik radnje, otac Stojan, prenosi četkarsko umeće.
Prava porodična fabrika
Stojan Stojković objašnjava da je njihova radnja danas prava mini fabrika u kojoj se proizvodi oko 500 različitih vrsta četaka i najmoderniji program otirača i dezinfekcionih barijera. Četke iz Paraćina mogu da se kupe svuda, pa čak i u Sloveniji. Neuporedivo su traženije od kineskih, koje su poslednjih godina preplavile tržište Srbije.
- U našoj familiji četke je prvi počeo da pravi moj pradeda Sreten. On je 1920. otvorio četkarsku radnju, među prvima u Srbiji. Još tada je shvatio da je to unosan posao. Uspeo je da za nekoliko godina potpuno ovlada zanatom. Nasledio ga je deda Dragutin, pa onda njegov sin, pa moj otac Čedomir, koji je još aktivan u našoj manufakturi. Mnogo neprospavanih noći on je proveo praveći četke, a zatim ih je zajedno sa svojim ocem prodavao po pijacama i vašarima - priseća se početaka „četkarenja" Stojan, sadašnji vlasnik „Juhora".

Svaka generacija Stojkovića unela je neku novinu u proizvodnju četaka. U Srbiji se četkarstvo negovalo i čuvalo kao deo starog zanata, a putujući vlasuljari koji su pravili četke od ljudske i životinjske dlake za potrebe dvora imali su povlastice za vreme cara Dušana.
- Danas je naša radnja prava porodična fabrika. Tokom decenija uvodili smo novu tehnologiju i proširivali kapacitete, tako da sada imamo najsavremenije mašine i ogroman proizvodni asortiman - ističe Stojan.
Zanatu sigurna budućnost
Iz radnje Stojkovića izlaze četke za ličnu higijenu, krečenje, farbanje, čišćenje, za tekstilnu i drvnu industriju, zatim za građevinarstvo, industriju piva, prehrambenu industriju... Stojkovići prate sve svetske standarde, a prave i mini serije prema donetom uzorku. Njihove četke naručuju slikari, pa Stojan dodaje da su mnoga vredna umetnička dela naslikana upravo četkama koje su napravili Stojkovići.
Stojanov naslednik, sin Zoran, uvezao je prvu kompjuterizovanu mašinu i tako je ovom porodičnom zanatu obezbedio budućnost. On kaže da im nedostaju još tri savremene mašine, kako bi napravili pravi industrijski pogon. Četke već godinama ne proizvode ručno, već kompjuterski. Kad i te mašine kupe i okrenu se izvozu, za šta već imaju ponuda, uposliće još desetak radnika.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.