Izvor: B92, 04.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praistorijske kugle u BiH

Sarajevo -- U Kladnju, u Bosni i Hercegovini, nađene praistorijske kamene kugle.

Lokaciju su posetili članovi Upravnog odbora fondacije Arheološki park Bosanska piramida Sunca. Prema rečima Amira Meškovića, kugle su građene od kalcita i njih je najverovatnije čovek u dalekoj prošlosti doneo sa drugih lokacija.

"Površina im je glatka i jasno pokazuju znakove da su obrađivane, a možda i izlivane prema nepoznatim tehnologijama. Ove kugle su samo deo mreže kamenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kugli koje se nalaze u svim krajevima Bosne i Hercegovine", rekao je profesor Mešković.

Fondacija je tokom prošle godine inicirala osnivanje Arheološkog parka Bosanske kamene kugle sa sedištem u Zavidovićima, gde je najveći broj tih praistorijskih megalitnih kugli.

Do sada je nađeno dvadesetak lokacija, u okolini Banjaluke, Teočaka, Olova, Sanskog Mosta, Zenice, Kaknja, Vareša, Srebrenika, Maglaja, Konjica i Mostara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.