Izvor: B92, 16.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv da se formira "Ilirida"

Skoplje -- Pokret Albanaca u Makedoniji "Ilirida" navodno je pozvao albanske poslanike Sobranja da učestvuju u proglašenju "Republike Iliride"

Proglašavanje federalne republike Makedonije, uspostavljanje dvodomnog parlamenta i rotirajuće predsedničko mesto u federaciji, pri čemu bi se svake dve godine menjali predstavnici albanske i makedonske zajednice, jesu najvažniji delovi saopštenje koje je na adresu makedonskih medija pristiglo s potpisom tzv. Albanskog nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokreta "Ilirida".

U saopštenju se pozivaju svi poslanici albanske nacionalnosti da napuste makedonski i da formiraju parlament republike Iliride, sa sedištem u Tetovu.

Do konačnog rešenja albanskog pitanja u Makedoniji, teritorija "Republike Iliride" bila bi pod kontrolom odbrambenih snaga, stoji u saopštenju.

Javnost u Makedoniji ne pridaje veći značaj saopštenju, od kojeg se sinoć ogradio i Nedžat Halili, osnivač i predsednik tog albanskog pokreta.

Portparol makedonske vlade Ivica Botevski kaže da su to stare teze, ali da nadležni organi prate situaciju.

Pokret "Ilirida" formiran je 2004, a njen predsednik Nedžat Halili nalazi se na američkoj crnoj listi osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.