Požar divlja u okolini Prilepa: Ugrožen čuveni manastir Treskavac i okolna sela

Izvor: BKTV News, 10.Avg.2017, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar divlja u okolini Prilepa: Ugrožen čuveni manastir Treskavac i okolna sela

Građani u strahu da ne izgori svetinja!

Šumski požar, koji se proširio na 50 hektara, ugrozio je čuveni manastir Treskavac u blizini Prilepa, prenosi makedonska agencija MIA.

Vatrogasne službe Prilepa javljaju da je vatra prvi put primećena juče oko 16 časova kod gradskog groblja i da je brzo počela da se širi prema manastiru, smeštenom u planinama severno od grada.

Građani se paralisali od straha! Vatrogasci izvlačili ljude iz kuća!
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
"Imamo timove na terenu, a požar se kreće velikom brzinom u smeru manastira. Teren je težak i imamo nekoliko ljudi koji rade na otvorenom na visokim temperaturama. Proteklih dana je registrovan veliki broj požara, zbog čega apelujemo na građane da ne pale vatru na otvorenom i da izbegavaju odlazak u šumu", upozorava šef vatrogasne službe Prilepa, Stanko Koleski.

Zbog požara ugroženo je i nekoliko sela, kao što su Gornje selo, Mažučište i Zabrčani.

Užas u Subotici: Muškarac izgoreo u požaru

Manastir Treskavac, posvećen Uspenju Bogorodice, datira iz 13. veka, a sagrađen je na ostacima ranohrišćanskog hrama.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.