Povući ambasadora zbog slučaja Purde

Izvor: S media, 27.Jan.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povući ambasadora zbog slučaja Purde

Predsednik udruženja Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i poslanik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Josip Djakić izjavio je danas da će zbog slučaja hrvatskog veterana Tihomira Purde od vlade tražiti povlačenje hrvatskog ambasadara u Beogradu.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da će tražiti i zamrzavanje diplomatskih odnosa sa Srbijom dok ne budu rešena pravna pitanja u odnosu na hrvatske veterane.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rečima, povlačenje ambasadora bio bi prvi čin nezadovoljstva odnosom Srbije prema pravosudnim telima Hrvatske, pre svega prema tužilaštvu u Osijeku koje je utvrdilo da nema nikakvih osnova za pokretanje krivičnog postupka proti Purde.

Ukoliko Tihomir Purda, koji se nalazi u pritvoru u BiH po poternici Srbije koja ga tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991, bude izručen Srbiji, Djakić je najavio da će HVIDR-a tražiti ostavku hrvatskog ministra pravosudja Dražena Bošnjakovića.

Purda ostaje u pritvoru, odbačena žalba

Djakić tražio je i preispitivanje sporazuma o saradnji pravosudnih tela Hrvatske i Srbije.

On je rekao da sve što su učinili premijerka Jadranka Kosor i ministar pravosudja nije "naišlo na plodno tlo ni u BiH ni u Srbiji", zbog čega njegovo udružernje mora jasno da se oglasi o tome šta se nalazi u optužnicima iz 1992. koje je tada pisala Savezna Republika Jugoslavija.

Djakić navodi da su optužnice pisali čelnici tadašnje obaveštajne službe KOS-koji su "u logorima iskamčili potpise hrvatskih veterana i stavili im na teret nešto što nisu učinili".

Advokat uveren da Purda neće biti izručen Srbiji

On je pozvao članove HVIDR-e da u subotu dodju na protest veterana u Vukovaru zbog slučaja Purda.

Hrvatski veteran Tihomir Purda uhapšen 5. januara na granici Hrvatske s BiH na osnovu poternice Srbije koja ga tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991, a trenutno se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Zenici.

U Sudu BiH u utorak, 1. februara održaće se ročište o zahtevu za izručenje Tihomira Purde Srbiji.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.