Potvrđena kazna Hrastovu za zločin na Koranskom mostu

Izvor: RTS, 07.Maj.2015, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena kazna Hrastovu za zločin na Koranskom mostu

Vrhovni sud Hrvatske odbacio je žalbe Mihajla Hrastova i karlovačkog Županijskog državnog tužilaštva i potvrdio hrvatskom branitelju četvorogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina na Koranskom mostu kod Karlovca, gde je 21. septembra 1991. ubijeno 13 rezevista JNA koji su napadnuti uprkos dogovoru sa hrvatskim snagama da će biti bezbedno propušteni.
Za ovaj zločin, pod pritiskom međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednice, Okružno tužilaštvo u Karlovcu, u maju 1992. godine, podiglo je optužnicu protiv Hrastova, pripadnika posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovac, zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava - protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja, prenosi Tanjug.
Županijski sud u Karlovcu je tri puta (1993, 2002, i 2007) optuženog oslobađao optužbe zbog "postupanja u nužnoj odbrani", dog ga je Vrhovni sud na ponovljenom suđenju, nakon sprovedenog glavnog pretresa, 7. septembra 2012, osudio na četiri godine zatvora, iako je za ovo delo zaprećena minimalna kazna od 10 godina.
Odbacivši žalbe tužilaštva koje je tražilo veću kaznu, ali i odbrane koja je osporavala raniju presudu u jednom od najdužih sudskih postupaka tvrdeći da je doneta na osnovu pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i uz bitne zakonske povrede, Vrhovni je sud je danas pravosnažnom učinio presudu koju je ranije doneo kao sud drugog stepena.
Kako je Hrastov četverogodišnju kaznu još 2009. počeo da služi u
zatvoru u Lepoglavi, ali je odlukom Ustavnog suda zbog proceduralnih razloga tadašnja pravosnažna presuda bila ukinuta, u kaznu će mu se priznati period od maja 2009. do decembra 2010. kao i vreme provedeno u pritvoru od 6. marta do 4. septembra 1992, prenosi agencija Hina.
Prema poslednoj presudi Vrhovnog suda "nema nikakve dileme da je upravo Mihajlo Hrastov na mostu preko relke Korane u Karlovcu ispalio u rezerviste veći broj hitaca iz mitraljeza, te ih tako lišio života".
Presudom se obrazlaže i visina zatvorske kazne od četiri godine na taj način da je "brojnost žrtava izuzetno teška, ali da je u konkretnom slučaju zaista bilo uslova za blaže kažnjavanje".
S druge strane, stoji u presudi, nema uslova ni za blaže kažnjavanje, a izrečena kazna u dovoljnoj meri odražava sve olakšavajuće okolnosti, pa i zdravstvene tegobe optuženog vidljive iz lekarske dokumentacije.
Advokat Hrastova Krešimir Vilajtović najavio je ustavnu tužbu na presudu, a za svog klijenta kaže da "sigurno nije kriminalac, već heroj Domovinskog rata".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hrvatska pravda: Za ubistvo 13 rezervista JNA četiri godine zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015

Vrhovni sud Hrvatske odbacio je žalbe Mihajla Hrastova i karlovačkog Županijskog državnog tužilaštva i potvrdio hrvatskom branitelju četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina na Koranskom mostu kod Karlovca, gde je 21. septembra 1991. ubijeno 13 rezervista JNA koji su napadnuti uprkos...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.