Potpredsednik Vlade: Predsednici sudova da razmisle da li da ostanu na toj funkciji

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2020, 15:22

Potpredsednik Vlade: Predsednici sudova da razmisle da li da ostanu na toj funkciji

Potpredsednik crnogorske vlade Zoran Pažin pozvao je danas predsednike sudova u Crnoj Gori koji obavljaju treći mandat da "postupajući po sopstvenoj savesti" razmisle da li će ostati na toj funkciji, nakon oštrih kritika Evropske komisije.

EK je u takozvanon non pejper oštro kritikovala imenovanje predsednice Vrhovnog suda ali i predsednika sedmorice osnovnih sudova treći put, iako Ustav jasno propisuje da na tom mestu jedna osoba može biti izabrana u dva mandata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Ustav Crne Gore je u julu 2013. godine, amandmanima koji su stupili na snagu odmah, zabranio da ista osoba bude birana za predsednika Vrhovnog suda više od dva puta.

Sudski savet je međutim ustvrdio da se ta odredba o najviše dva mandata ne može primenjivati retroaktivno, te da se time, kako procenjuju, prvi mandati Vesne Medenice ne računaju.

Pažin je na sednici Saveta za vladavinu prava neveo da demokratski kapacitet koji bi time iskazali ne bi doveo u pitanje njihovu egzistenciju, jer je postojećim zakonskim rešenjem propisano da po isteku mandata, predsednik suda ostaje da radi, kao sudija, u sudu u kojem je izabran.

"Time je svima njima zagarantovana profesionalna i socijalna sigurnost", kazao je Pažin, saopšteno je iz vlade.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Pažin: Predsjednici sudova da preispitaju ostanak na funkcijama u trećem mandatu

Izvor: VOA, 15.Jun.2020

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin uputio je sa današnje sjednice Savjeta za vladavinu prava javni apel svim predsjednicima sudova koji su se zadržali na svojim pozicijama više od dva mandata da, “postupajući po sopstvenoj savjesti, a uvažavajuci stav Evropske komisije”, preispitaju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.