Potpisivanja Deklaracije o nestalima

Izvor: RTS, 29.Avg.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisivanja Deklaracije o nestalima

Predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore i predsedavajući Predsedništva BiH sastali su se u Mostaru gde će potpisati Deklaraciju o nestalim licima koja ima za cilj da podstakne proces traženja nestalih u ratu, ne samo u ovim, već i u drugim državama u svetu.

Deklaraciju o ulozi države u rešavanju pitanja osoba nestalih usled oružanih sukoba i zloupotrebe ljudskih prava, u organizaciji Komisije za nestala lica potpisaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Josipović, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, prenosi Tanjug.

Skup koji se održava uoči Međunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30. avgusta otvorio je predsedavajući Komisije za nestala lica (ICMP) Tomas Miler.

U uvodnom delu obratiće se i specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS-a za Zapadni Balkan Zerrar Študman, zamenik visokog poverenika za ljudska prava UN Flavija Pansijerivi i predsedavajući Regionalne koordinacije porodica nestalih oosba sa područja bivše Jugoslavije Ljiljana Alvir.

Pre ceremonije potpisivanja, Deklaracija će biti predstavljena javnosti, a učesnicima će se obratiti i šefovi država.

Predsednik Nikolić izjavio je uoči potpisivanja Deklaracije o nestalim licima u Mostaru da je Vlada Srbije potpuno saglasna sa tekstom tog dokumenta.

Ovaj dokument bi trebalo da bude začetak globalne inicijative kojoj bi se pridružile sve države suočene sa problemima nestalih u oružanim sukobima i u njoj se naglašava da nerazjašnjena sudbina nestalih u ratovima dodatno produžava patnje njihovih porodica zbog čega je potrebno efikasno i odgovorno rešiti taj problem.

Prema dostupnim podacima, od skoro 40.000 lica nestalih u konfliktima na prostoru bivše Jugoslavije, danas ima još oko 11.000 nestalih lica čija sudbina nije utvrđena.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počela ceremonija potpisivanja Deklaracije

Izvor: Akter, 29.Avg.2014

Šefovi četiri države regiona, Srbije, Hrvatske, BIH i Crne Gore sastali su se danas u Mostaru gde će potpisati Deklaraciju o nestalim licima..Deklaracija ima za cilj da podstakne proces traženja nestalih u ratu, ne samo u ovim, već i u drugim državama u svetu...Deklaraciju o ulozi države u rešavanju...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.