Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica zbog droge

Beograd, Skoplje -- Raspisana je poternica za Stanislavom Čočorovskom Poletan zbog sumnje da je organizovala transport 483 kg heroina.

MUP Srbije je proverio poslovanje firme Makfut, koja radi u Srbiji, a koja je označena kao vlasnik kontejnera u kojima je oktriveno 483 kilograma kokaina i podaci su poslati makedonskoj policiji. Poletanova ima državljanstva Makedonije i Srbije, a po međunarodnoj poternici koju je raspisala makedonska policija ona bi trebalo da bude izručena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Makedoniji.

"Mi ćemo vlasnicu firme Stanislavu Poletan tražiti ovde, ali još nismo dobili međunarodnu poternicu koju je makedonska policija raspisala za njom, a kad je dobijemo reagovaćemo", rekao je Betin sagovornik iz policije.

Stanislava Poletan inače pominjana je u Srbiji 2003. godine tokom istrage o transferu fudbalera Obilića.

Kokain je zaplenjen na granici Makedonije, gde je stigao preko Kosova. Crnogorska policija saopštila je sinoć da su kontejneri kojim je kokain stigao u luku Bar vlasništvo Makfuta.

Na adresi u beogradskom naselju Julino brdo, na kojoj je prijavljeno sedište firme je stan porodice Poletan, bez naziva firme, sa blindiranim vratima. Jutros niko nije otvorio vrata kada su reporteri Bete bili na toj adresi.

Jedan od stanara zgrade u kojoj se nalazi preduzeće "Makfut", rekao je agenciji Beta da su u tom stanu tokom NATO bombardovanja 1999. godine povremeno boravili Željko Ražnatović Arkan i njegova supruga Svetlana Ražnatović.

Novinar nedeljnika "Vreme" Dejan Anastasijević rekao je agenciji Beta da je ovo treća velika zaplena kokaina u Evropi u poslednjih mesec danas, i dodao da smatra da iza ovih zaplena stoji međunarodna policijska saradnja i američka agencija za borbu protiv trgovine narkoticima DEA.

Povodom informacija da je firma Stanislave Poletan vlasnik kontejnera u kojima je nađen kokain, Anastasijević je kazao je ona bila saradnica Željka Ražnatovića Arkana i da je "verovatno nastavila njegove poslove".

Todorovski: Poletanova je organizator

Vlasnica beogradske firme Makfut Stanislava Čočorovska Poletan je organizator transporta 483 kilograma kokaina, koji je zaplenjen na granici Makedonije, izjavio je Ljupčo Todorovski, direktor javne bezbednosti u MUP-u Makedonije.

Todorovski je rekao da je raspisana međunarodna poternica za Stanislavom Poletan i da Makedonija traži od Srbije da je izruči makedonskim istražnim organima.

"Ona je 28. decembra 2006. godine za 1.100 evra iznajmila vozača kamiona Aliju Azirovića iz Skoplja da prenese kante sa polikolorom od pristaništa u Baru do Soluna", naveo je Todorovski.

On je kazao i da je vozaču kamiona određen pritvor od 30 dana i dodao da se ispituje da li je on znao šta prevozi.

"Imamo saznanja da je Azirović 20 godina sarađivao sa Stanislavom, a sud treba da utvrdi da li je znao šta prenosi" rekao je direktor javne bezbednosti na današnjem brifingu u MUP-u.

Prema informacijama iz makedonske policije Makfut je bila organizator transporta kokaina koji su platili grčki državljani. "Firma iz Venecuele koja je poslala tovar i Grčka firma koja je bila naručilac su nepostojeće firme", rekao je Todorovski.

Krajnja destinacija kokaina je bilo tržište Zapadne Evrope.

Todorovski je kazao da je firma Makfut poznata po trgovini akciznom robom, alkoholom i cigaretama i dodao da su preko te firme u vreme vladavine Slobodana Miloševiča bili snabdevani fri šopovi na graničnim prelazima.

"Imamo saznanja da je u Srbiji i da ima stan i u Skoplju" kazao je Todorovski i dodao da policija ispituje informacije da li se u šverc umešane i makedonske firme koje su sarađivale sa Makfutom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.