Posvađali se Josipović i Pupovac

Izvor: B92, 17.Avg.2012, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posvađali se Josipović i Pupovac

Zagreb -- Hrvatski predsednik uputio pismo nedeljniku Srpskog narodnog vijeća u kom Miloradu Pupovcu poručuje da je njegova politika etnobiznis. Pupovac odgovorio.

Predsednikovo pismo je reakcija na tekst nedeljnika "Novosti" u kom je detaljno opisana Josipovićeva uloga u bogaćenju njegovog prijatelja Marka Vojkovića, čija je firma "Emporion" mimo konkursa dobila posao ubiranja naknade za muzička autorska prava.

Takođe, Ivu Josipovića je "isprovocirala" i tvrdnja urednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Novosti" Ivice Đikića da on zloupotrebljava funkciju predsednika kako bi se Srpskom narodnom vijeću, koje finansira "Novosti", ukinule dotacije iz državnog budžeta, prenosi T portal.

Pošto smatra da iza napada na njega stoji Milorad Pupovac, prvi čovek Srpkog nacionalnog vijeća, koje i izdaje pomenuti nedeljnik, Josipović je u pismu konstatovao da je politika neformalnog lidera Srba u Hrvatskoj postala disfunkcionalna, kako za odnos Srba i Hrvata u Hrvatskoj tako i za ostvarenje prava koja Srbi imaju po Ustavnom zakonu, ali i za odnos Hrvatske i Srbije.

Na kraju, ako je za Hrvate nacionalno određenje prestalo biti profesija, onda je vreme da se ni pripadnost manjinskim zajednicama ne pretvara, kako kaže Josipović, u etnobiznis.

"U vreme kada je njegova stranka i formalno bila u vladi, za Srbe je učinio vrlo malo, za sebe iznimno puno. To mi se, kao građaninu i predsedniku svih građana, ne sviđa", piše, između ostalog, u pismu koje je predsednik Josipović uputio uredništvu "Novosti".

Profesionalnim Srbima, baš kao i Hrvatima, definitivno je odzvonilo. Nacionalne manjine moraju u Hrvatskoj uživati najviši nivo prava, ali dosad vođeni model manjinske politike bio je neizbežan danak ratnom razdoblju, podsetio je hrvatski predsednik.

Josipović Pupovca optužuje da zloupotrebljava novinu čiji je izdavač, ali i da je "politički reketar".

"Pupovac mi je zamerio moje negativno stanovište o izbornom zakonodavstvu koje je izrazito preferiralo njega i njegovu stranku na parlamentarnim izborima. Srećom, Ustavni je sud ukinuo nakaradne odredbe kojima je nedostajala samo fotografija g. Pupovca kao izabranog kandidata", odgovorio je Josipović, koji tvrdi da je Pupovac reketirao sve dosadašnje vlade i ostvarivao velike finansijske prihode iz budžeta.

Josipović tvrdi i da je dobio mnogo pritužbi u kojima mu se "Srbi i neke njihove organizacije" žale da Pupovac netransparentno troši novac namenjen manjinama.

"Pupovac ni izbliza nije veliki zagovaraoc pomirenja Hrvata i Srba kako to nekada želi pokazati. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta. Tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega", piše u Josipovićevom reagiranju

Josipović je svojim pismom na kraju javno konstatovao da su promene neophodne, uključujući i kritičko preispitivanje nekih "dosad nepokolebljivih veličina".

Pupovac odgovorio Josipoviću

Milorad Pupovac (Fonet, arhiva)

"Prozvani" Milorad Pupovac danas je odgovorio na na žestok napad hrvatskog predsednika, rekavši da je predsednik Hrvatske praktično prekoračio ovlašćenja, jer se s njim obračunava kao privatna osoba.

"Predsednik je iz nekog razloga, ne samo prevršio meru u jeziku, nego i u svojim unutrašnjim stanjima, koja ga od predsednika pretvaraju u privatnu osobu, jer se iz privatnih razloga obračunava sa mnom", rekao je Pupovac za Danas.hr.

Pupovac je ocenio da je Josipović odlučio da žrtvuje političko prijateljstvo i dosad uspešno partnerstvo zbog svog poslovnog prijateljstva i dojučerašnjeg partnerstva u poslu s naplatom autorskih honorara.

"U tu svrhu predsednik je odlučio formirati savez s drugačijim osobama unutar srpske zajednice, marginalnim akterima, preuzimajući njihovu ulogu, njihov jezik i sve u cilju da ućutka one koji pišu u 'Novostima', da uništi manjinske institucije koje smo stvarali godinama kao što su SNV i SDŠ i da pokuša mene javno diskvalifikovati", rekao je Pupovac i dodao da je Josipović sve to činio u suprotnosti s Ustavom, na koji su se obojica zakleli.

On je dao komentar na činjenicu da u svom pismu "Novostima" Josipović nijednom rečju ne pominje "Emporion", ZAMP i profit koji ima od naplate muzičkih prava. "Predsednik je odlučio mene proglasiti problemom, a ne ono što pišu 'Novosti'", rekao je Pupovac.

Naglasio je da "kao predstavnik izdavača i kao saborski poslanik slobodu javne reči smatra temeljem demokratskih procesa i demokratske javnosti, dok predsednik to ne misli tako".

Na pitanje o prozivci za navodno reketiranje bivše vlasti na polju izbornog zakona, kojim bi se SDSS stavilo u povlašćeni položaj u odnosu na druge predstavnike Srba, Pupovac je rekao da će se o toj optužbi, kao i o onoj da unosi razdor među Srbe i Hrvate, detaljnije izjasniti.

"Predsednikov jezik je potpuno nepredsednički, naročito korišćenje reči reket za političko pogađanje i pregovaranje. Time je nas i druge poslanike nacionalnih manjina etiketirao mafijaškom retorikom i na taj način dezavuirao legitimna politička pregovaranja i pogađanja, koja rade sve političke stranke koje poznaju sve demokratije, ali koje nisu reket", rekao je Pupovac.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Josipović: Pupovac za Srbe učinio malo, za sebe puno

Izvor: Kurir, 17.Avg.2012

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je politku  Milorada Pupovca kao etnobiznis...Naime, Josipović je u pismu nedeljniku Srpskog narodnog vijeća, reagovao na intervju Pupovca, u kom je detaljno opisana navodna Josipovićeva uloga u bogaćenju njegovog prijatelja Marka Vojkovića čija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.