Posluju sa gubitkom i dele stimulacije

Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posluju sa gubitkom i dele stimulacije

Elektroprivreda Crne Gore uoči dokapitalizacije zapošljava pripravnike i priprema socijalni program, a zaposlene brine da li će se naći na spisku prekobrojnih

Nikšić – Kako je crnogorska Elektroprivreda poslovala u 2008. godini još se ne zna. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, proizvođači struje će iskazati gubitak uprkos tome što su lane četiri puta povećali cenu struje i na ruku im je išla hidrologija. Odgovorni iz EPCG, međutim, još ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saopštavaju rezultate poslovanja, kao ni ko su najveći dužnici za utrošene kilovat-sate.

Predsednik Udruženja manjinskih akcionara Vasilije Miličković, saopštio je nedavno da crnogorski premijer Milo Đukanović ne dozvoljava menadžmentu EPCG da isključi struju Kombinatu aluminijuma u Podgorici koji četiri meseca ne plaća račune.

Da li Elektroprivreda čuva socijalni mir i pomaže vladi u realizaciji socijalnih planova i programa – sve je češće pitanje među građanima Crne Gore. Novac po osnovu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta koje se nalazi pod akumulacionim jezerima Slano, Krupac i Vrtac u nikšićkoj opštini i Piva u Plužinama lane je stizao u opštinske kase. Međutim, od januara 2009. naknada se sliva u budžet Crne Gore i samo po osnovu te naknade od EPCG u republičku kasu biće uplaćeno na desetine miliona evra.

Mnogi građani su zbog visokih januarskih računa za struju dostavili reklamaciju EPCG i od 2.395 zahteva 75 odsto je prihvaćeno.

I dok potrošači muku muče kako da plate račune uz subvencije na koju ima pravo oko 160.000 građana, čelni ljudi ove kompanije nemaju takvih problema. Njima se zarade isplaćuju na vreme a direktori dobijaju visoke otpremnine. Za rukovodioce u EPCG obezbeđen je stimulans od 1,5 do 2,5 odsto od ostvarenog smanjenja gubitka, odnosno, profitne stope društva. Poštujući takve odredbe koje su unete u pravilnik, ali, kako saznajemo, mimo zakona o elektroprivrednim društvima i kolektivnog ugovora, nedavno je oko 50 rukovodilaca i šefova sektora ovog akcionarskog društva na ruke dobilo oko 200.000 evra kao nagradu za uspešno poslovanje kompanije u 2007. Zna se i da su neki bivši direktori koji su napustili EPCG na ime otpremnine dobili između 20.000 i 80.000 evra.

U Elektroprivredi ima više od 3.000 zaposlenih, a u vreme kada se priprema socijalni program i čeka dokapitalizacija najavljen je prijem dvadesetak pripravnika. U firmi u kojoj se zarade kreću od oko 200 do više od 2.000 evra, u prvim mesecima ove godine ostvaruje rekordna proizvodnja i ne uvozi struja, očekuju da novi vlasnik reši brojne probleme koji već dugo pritiskaju proizvođače struje. Zaposlene brine ko će se naći na spisku prekobrojnih, jer je u toku sistematizacija i izrada socijalnog programa. Još nije izvesno da li će se 250 ili više od 300 zaposlenih naći na spisku prekobrojnih.

R. Vukićević

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.