Posle terorista ostao garež i izrešetane kuće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle terorista ostao garež i izrešetane kuće

Meštani kumanovskog naselja Divo vraćaju se danas svojim kućama, koje raščišćavaju od ruševina i tragova dvodnevnih sukoba terorista i makedonskih snaga bezbednosti. Makedonske vlasti su danas odredile jednomesečni pritvor za 30 osoba osumnjičenih za terorizam, uhapšenih tokom sukoba u Kumanovu u kojima su poginule 22 osobe. Teroristi u biskim vezama sa političarima sa Kosova.

Posle vikenda koji su obeležili okršaji policije sa teroristima, u kumanovskom naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Divo je mirno, ali su tragovi sukoba svuda vidljivi, gotovo na svakom koraku.

Nekoliko kuća je u potpunosti izrešetano, vidni su tragovi ruševina, a ima i prodavnica koje su gotovo potupno uništene.

Na graničnom prelazu kod Kumanova za građane Makedonije više nije moguć prelazak u Srbiju, javlja novinarka RTV Vanja Đurić sa lica mesta. Ona je potvrdila da srpska granična policija vraća one koji na tom prelazu žele da pređu u Srbiju.

Polupana vrata, prozori, izrešetane kuće, garež na sve strane, stanovnici Diva naselja, nastanjeno Albancima, posmatraju u neverici, a niko od njih ne želi da daje izjave novinarima, javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski rekao je juče Tanjugu da đaci danas neće ići u školu, ali da će onima koji su najteže materijalno pogođeni biti dodeljena humanitarna pomoć.

U ovom kumanovskom naselju, u kome je tokom vikenda bilo oružanih sukoba makedonskih snaga bezbednosti i terorista, život se jutros vraća u normalu, iako u većem delu tog naselja još nema struje.

Naselje Divo, koje je tokom protekla dva dana bilo blokirano i iz koga su brojne porodice evakuisane, od jutros je otvoreno i život se u njemu odvija sasvim normalno, u onom delu gde nije bilo oružanih sukoba.

Škole, međutim, danas neće raditi.

Na obodima naselja i dalje se nalazi nekoliko policijskih punktova, ali u mnogo manjoj meri nego što je to bilo juče, javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Kumanovo su napustili pripadnici specijalnih jedinica, a gradu su i dalje prisutni pripadnici policije sa pancirima i naoružani dugim cevima.

Pritvor za 30 osoba

Makedonske vlasti su danas odredile jednomesečni pritvor za 30 osoba osumnjičenih za terorizam, uhapšenih tokom sukoba u Kumanovu u kojima su poginule 22 osobe.

U sukobima je ranjeno 37 osoba, javlja AP.

Sud u Skoplju je saopštio da je među uhapšenima 18 stanovnika Kosova, 11 iz Makedonije, od kojih dvojica žive na Kosovu, i jedan državljanin Albanije

RTS: Teroristi u biskim vezama sa političarima sa Kosova

Glavni osumnjičeni za organizovanje terorističke grupe koja se sukobila sa policijom u makedonskom gradu Kumanovu nisu poznati samo po komandovanju paravojnim formacijama u regionu, već i po biskim vezama sa pojedinim albanskim političarima sa Kosova i Makedonije, prenela je danas Radio-televizija Srbije.

Portparol makedonskog MUP Ivo Kotevski naveo je da su lideri grupe koja je otkrivena u Kumanovu Muhamed Krasnići, takozvani "Komandant Mališeva", Mirsad Ndrecaj – "Komandant NATO", Sami Uškini – "Komandant Sokoli", Beg Rizaj – "Komandant Begu" i Deme Šehu – "Juniku", sva petorica sa Kosova.

Rizaj Beg ("Komandant Begu") bio je pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova u zoni Dukađin, pod komandom Ramuša Haradinaja, nekadašnjeg premijera Kosova i predsednika opozicione Alijanse za budućnost Kosova. Posle rata, Beg je jedno vreme bio Haradinajev telohranitelj.

Albanski izvori na Kosovu tvrde da je vođa grupe iz Kumanova bio Džafer Zimberi, takođe veteran OVK, ali i kandidat za poslanika na listi Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

I Mirsad Ndrecaj ("Komandant NATO") poznat je po vezi sa Haradinajem. Tokom rata u Makedoniji 2001. godine, bio je jedan od lokalnih komandanata Oslobodilačke nacionalne armije. Nedavno je preuzeo odgovornost za napad na karaulu Gošince u Makedoniji, tvrdeći da se za takvu akciju odlučio jer su albanski lideri, zarad ličnih interesa, izdali ideje za koje se borio.

Ndrecaj je, posle rata u Makedoniji, bio jedan od uticajnijih članova Alijanse za budućnost Kosova u Đakovici. Jednom prilikom je uhapšen zbog pretnji sudijama u tom gradu.

Među osumnjičenima za terorizam u Makedoniji je i Sami Ukšini, poznat i po ratnom nadimku "Komandant Sokolji", koji je takođe iz Đakovice. Bar desetak članova njegove porodice borilo se u redovima OVK na Kosovu, ONA u Makedoniji i OVPBM na jugu Srbije. Tokom sukoba u Makedoniji, bio je komandant brigade u regionu Lipkova.

Uškini, koji je neposredno posle rata u Makedoniji otvoreno podržavao partiju Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija, u međuvremenu je, kako se čini, promenio stranu, pa je u seriji prisluškivanih razgovora koje je objavila makedonska opozicija razgovarao sa liderom Demokratske partije Albanaca Menduhom Tačijem, sa kojim je, sudeći prema transkriptima, bio u prijateljskim odnosima.

Četvrti osumnjičeni Dem Šehu ("Juniku") je iz Dečana i veteran je ratova na Kosovu i u Makedoniji. Posle rata u Makedoniji, jedno vreme je bio telohranitelj Alija Ahmetija.

Veteran ratova u Makedoniji i na Kosovu je i Muhamed Krasnići ("Komandant Mališeva"). Njegov brat Alban je visoki funkcioner kosovskog opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija, objavio je RTS.

Kamberi: Beograd da bude uzdržan, dok se ne utvrdi o čemu se radi

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi rekao je danas FoNetu da bi Beograd trebalo da bude uzdržan u odnosu na ono što se desilo u Makedoniji, bar dok se ne utvrdi o čemu se stvarno radi.

Verovatno se još ne zna, bar se u javnosti ne govori o pravim razlozima za ono što se tamo događalo, i Beograd bi zbog toga trebalo da bude uzdržaniji, smatra Kamberi.

Dok se to ne razjasni, istakao je, ovakvo ponašanje i podgrejavanje situacije iz Beograda sigurno neće doprineti stabilnosti.

On je izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo, pogotovo zbog izgubljenih života u Makedoniji, i dodao da se nada da to neće imati nikakvog uticaja i da se neće proširiti na Preševo i Bujanovac.

Kamberi je ocenio da, po već ustaljenoj praksi, međi iz Beograda pokušavaju dodatno da podgreju atmosferu, a to rade i neki analitičari, koji najavljuju moguće incidente i u regionu.

Po navici koja je stvorena, i po praksi koju smo imali ovih godina, plašim se da će biti nekih spektakularnih akcija policije, pod onim poznatim optužbama za terorizam, i da će se na taj način još više podgrevati situacija, rekao je Kamberi.

Na pitanje da li ima političkog rada predstavnika državnih institucija sa ljudima na terenu i razgovora sa političkim predstavnicima iz Preševa i Bujanovca, Kamberi je rekao da sa njim i drugim albanskim poslanikom Rizom Halimijem niko nije razgovarao.

Ono što radi lokalna samouprava u Preševu je u skladu sa zadacima štaba za vanredne situacije. Mi smo čuli izjave predsednika Koordinacionog tela Zorana Stankovića, ali iz Beograda, a ne iz ovog regiona. I to je stara praksa delovanja u radu sa lokalnim samoupravama ili političkim predstavnicima Albanaca, rekao je Kamberi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.