Posle smrti bebe obustavljeno korišćenje vakcine u BiH

Izvor: Studio B, 16.Nov.2010, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle smrti bebe obustavljeno korišćenje vakcine u BiH

Zavod za javno zdravstvo u Sarajevu izdao je nalog za privremeno obustavljanje korišćenja vačine diteper-IPV i HIB u Federaciji BiH, nakon što je šestomesečna beba umrla posle primljene vačine

Istražni organi vode istrago o smrti šestomesečne bebe iz Lukavca kod Tuzle, koja je umrla nakon što je primila vakcinu diteper-IPV i HIB.

Obdukcija nije pružila precizan odgovor o uzroku smrti, a čekaju se rezultati ispitivanja koje će potrajati sledećih desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dana, javila je televizija Federacije BiH.

Beba je u Domu zdravlja u Lukavici nedavno primila treću redovnu vakcinu. Beba je uveče zaspala, bez ikakvih naznaka da joj nije dobro, ali se više nije probudila.

Dom zdravlja u Lukavcu je saopštio da pod propisanim uslovima takozvanog "hladnog lanca" preuzima sve vakcine koje se nabavljaju u BiH.

Nema informacija o neželjenim reakcijama na vakcine

Povodom interesovanja medija vezano za slučaj moguće neželjene reakcije na vakcinu za prevenciju difterija tetanusa i pertusisa u Bosni i Hercegovini, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije obaveštava javnost da trenutno ne poseduje informacije o ozbiljnim neželjenim reakcijama ni na jednu vakcinu iz ove grupe na teritoriji Srbije.

Takođe, pošto još uvek nema zvanične informacije iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine o tome koja tačno vakcina kog proizvođača je u pitanju u navedenom slučaju, ne možemo dati informacije o tome da li je ona registrovana u Srbiji kao i da li se nalazi u prometu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bebu ubila vakcina, stopirano davanje diteper

Izvor: RSplaneta.com, 16.Nov.2010

U Sarajevu se vodi istraga o smrti šestomjesečne bebe iz Lukavca kod Tuzle, koja je umrla nakon što je primila vakcinu diteper-IPV i HIB.Zavod za javno zdravstvo u Sarajevu izdao je nalog za privremeno obustavljanje korišćenja vakcine diteper-IPV i HIB u Federaciji BiH, nakon što je šestomesečna...

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.