Ponta: Boriću se protiv optužbi

Izvor: RTS, 07.Jun.2015, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponta: Boriću se protiv optužbi

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je da će se boriti protiv optužbi tužilaštva koje je pre dva dana pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je umešan u falsifikovanje, pranje novca, konflikt interesa i utaju poreza.
Ponta je istakao da su te optužbe politički motivisane i najavio da će uložiti žalbu jer su ga tužioci optužili bez zvaničnog saslušanja, navodi agencija AP, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis pozvao je Pontu da podnese ostavku, na šta je premijer odgovorio da jedino parlament može da ga smeni.
Johanis je pozvao Pontu da podnese ostavku, ističući da je pozicija šefa vlade neodrživa nakon što je protiv njega pokrenuta krivična istraga zbog korupcije.
"Samo parlament može da me smeni. Poštujem stav predsednika, ali mene je na ovu poziciju postavio parlament", poručio je Ponta.
Ponta je naglasio da je poštovanje ustavnih principa od ključne važnosti za rumunsko društvo i da ne može da prihvati da tužilac "može da bude iznad parlamenta, vlade i građana".
"Kada bi to bilo tako, onda bi to bila diktatura", naveo je Ponta.
Rumunski tužioci za borbu protiv korupcije saopštili su pre dva dana da su pokrenuli istragu protiv Ponte zbog osnovane sumnje da je umešan u falsifikovanje, pranje novca, konflikt interesa i utaju poreza.
Ponta je negirao krivicu i rekao da su optužbe protiv njega potekle od njegovih političkih neprijatelja.
Javni tužioci su sproveli seriju visoko profilisanih hapšenja u toku proteklih nekoliko meseci u državi koja važi za jednu od najsiromašnijih i sa najviše korupcije u Evropskoj uniji.
Ministar finansija u vladi premijera Ponte podneo je ostavku u martu nakon što su protiv njega pokrenuti slučajevi u vezi sa korupcijom, dok su njegov tast kao i neki poslanici, takođe, pod istragom.
Ponta, koji je pre preuzimanja funkcije premijera 2012. godine bio javni tužlulac, suočava se sa opštim izborima naredne godine i njegova vlada trenutno pokušava da u parlamentu progura niz spornih smanjenja poreza.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponta: Boriću se protiv optužbi za korupciju

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jun.2015

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je danas da će se boriti protiv optužbi tužilaštva koje je pre dva dana pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je umešan u falsifikovanje, pranje novca, konflikt interesa i utaju poreza...Ponta je istakao da su te optužbe politički motivisane i najavio...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.