Poništena komunistička presuda Stepincu

Izvor: Mondo, 22.Jul.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništena komunistička presuda Stepincu

Zagrebački Županijski danas je u celosti poništio presudu kontroverznom hrvatskom kardinalu iz vremena Drugog svetskog rata, blaženom Alojziju Stepincu.

Foto: YouTube/Printscreen

Odluku vanraspravnog veća obrazložio je sudija Ivan Turudić koji je predsedavao sudskim većem. Ročište je bilo zatvoreno za javnost. Zahtev za reviziju podneo je Stepinčev nećak.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osuđen je 1946. zbog navodne saradnje s italijanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja Federatvine Nardone Republike Jugosalvije.

Osuđen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Revizija postupka sprovodi se na osnovu odredbe Zakona o krivičnom postupku iz 2009. koji propisuje da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična dela ili druga krivična dela ako je do osuđujuće odluke došlo zloupotrebom političke moći, mogu revizijom zatražiti poništenje osuđujuće odluke ili njoj drugog odgovarajućeg pravnog akta.

Sabor Hrvatske je početkom 1992. doneo "Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr Alojziju Stepincu".

Uoči današnje odluke o reviziji na sudu se pojavio i bivši predsednik Sabora, Vladimir Šeks, koji je kazao da je na objavu presude došao kao jedan od autora izmena Zakona o kaznenom postupku koji je omogućio reviziju postupka Stepincu, ali i autor saborske deklaracije iz 1992. kojom je osuđen taj montirani proces.

Stepinac je ključni kamen spoticanja u odnosima SPC i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

U Rimu je nedavno održan prvi sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije kojoj je povereno da zajednički razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Komisija je osnovana na inicijativu pape Franje zbog protivljenja SPC Stepinčevoj kanonizaciji u sveca, jer je već postao "blaženi".

SPC smatra da se Stepinac nije dovoljno zauzeo za pravoslavce, Srbe, Jevreje i Rome koji su u vreme NDH bili proganjani i ubijani.

KONTROVERZA STEPINAC

Kao zagrebački nadbiskup, Alojzije Stepinac, inače srpski dobrovoljac sa Solunskog fronta, se oštro suprotstavio odbijanju Kraljevine Jugoslavije da potpiše Konkordat sa Vatikanom, pa se okreće ka hrvatskoj opoziciji.

Protiv ustaša 1943.

Protiv ustaških pokolja, u kojima je ubijen i njegov brat, javno se izjašnjava početkom 1943. Stepinac je govorio na propovedi u Zagrebačkoj katedrali i podigao glas protiv ovakvih zločina.

Naročito je bio ogorčen na probritanske oficire koji su bili protivni pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu, koji su u Beogradu izvršili državni udar i zbacili namesništvo kneza Pavla.

Ovaj hrvatski kardinal odmah je po ulasku Nemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje hrvatske države protiv nastupajućeg komunizma.

Neslaganja sa režimom zbog odnosa prema Jevrejima i ubistvima Srba bez ikakvih suđenja iznosi u pismu poglavniku Anti Paveliću već u maju 1941. godine.

Posle rata sa komunističkim vlastima je u kratkotrajnom "primirju". Ubrzo, međutim, Stepinac postaoje ozbiljan protivnik komunistima i javno kritikuje vlast jer oduzima imovinu katoličkih sveštenika i neke proteruje. Biva hapšen, pa držan u kućnom pritvoru da bi bio zatvoren i suđen.

Presudom od 1946. godine osuđen je "zbog kolaboracije sa okupatorom, saradnje sa ustaškim režimom i pokrštavanja Srba" na prisilni radom u trajanju od 16 godina, gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od tri godine.

U zatvoru Lepoglava ostaje do kraja 1951. godnie a kazna mu preinačena na kućni pritvor u rodnom Krašiću na Žumberku, gde je pod stražom do kraja života 1960 godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.