Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu posetio Prebilovce i Klepce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2018, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu posetio Prebilovce i Klepce

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Ilić posetio je tokom prošlog vikenda Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu u Čapljini, gde je, uz ostalo, obišao i Prebilovce i Klepce, srpska sela u Donjoj Hercegovini poznata po strahovitim razmerama stradanja tokom Drugog svetskog rata.

Prebilovci su prvo selo na svetu koje je na samom početku rata ostalo bez više od osamdeset odsto žitelja.

Tokom boravka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ilić je domaćinu, jereju Marku Gojačiću, u ime Sekretarijata poklonio vredne knjige iz oblasti srpske istorije, kulture, umetnosti i bogoslovlja.

Blagodareći na darovima, jerej Gojačić je podsetio da je najpotresnija priča o srpskom stradanju u ovom delu Hercegovine vezana upravo za Prebilovce gde su hrvatske ustaše zverski ubile veliki broj nevinih srpskih civila i žive ih bacile u jamu Golubinka u Šurmancima. Posle rata utvrđeno je da je u ovu jamu bačeno i 237 dece i 233 devojaka, žena i starica.

Preostali ostaci žrtava pohranjeni su u Spomen crkvi i kosturnici, zajedno sa ostacima žrtava iz 13 drugih donjohercegovačkih jama, tako da je ova poseta bila i poklonjenje moštima novomučenika, koje je Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve kanonizovao 2015. godine.

Tokom posete, Ilić je obišao i čuveni srpski pravoslavni manastir Žitomislić i srpsku parohiju u Konjicu, gde mu je domaćin bio jerej Milan Bužanin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.