Političko manipulisanje slučajem Divjak

Izvor: Politika, 21.Apr.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političko manipulisanje slučajem Divjak

Nadležne BiH institucije pokušavaju da manipulišu predmetima uhapšenih po poternicama iz Srbije, kaže Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Penzionisani ratni general Armije RBiH Jovan Divjak, koji je uhapšen početkom prošlog meseca u Austriji po poternici Srbije koja ga sumnjiči za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulicu u Sarajevu 3. maja ratne 1992. godine, još uvek se nalazi u Beču. Zahtev za njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izručenje austrijskim pravosudnim organima uputila je Srbija, ali ne i BiH.

Sarajevski mediji izveštavaju da će pravni tim ratnog generala „do kraja ove sedmice” zatražiti od austrijskog pravosuđa da ga „pusti na slobodu”, uz obrazloženje da je zahtev koji je uputila Srbija „politički motivisan”.

Zašto BiH odugovlači sa podnošenjem zahteva i da li je „slučaj” Divjak samo repriza „slučaja” Ejup Ganić kojim se više bavila politika, a manje pravo i pravda, pitanja su na koja odgovor, možda, treba tražiti u višednevnom sukobu u ovoj situaciji dva najodgovornija ministarstva BiH – pravde i inostranih poslova.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH (MIP) tvrde da zahtev za izručenje Divjaka, koji su dobili od Ministarstva pravde BiH, „ne ispunjava” uslove propisane međunarodnim sporazumom i da bi slanje takvog zahteva „više štetilo nego pomoglo ratnom generalu”.

Iz Ministarstva pravde, pak, odgovaraju da to naprosto „nije tačno” i da MIP „nije nadležan” da procenjuje validnost ekstradicione dokumentacije.

„Ocenu o ispunjenosti uslova za podnošenje zahteva za ekstradiciju donosi, na predlog Tužilaštva BiH, isključivo ministar pravde”, potvrdila je „Politici” Marina Bakić, portparolka Ministarstva pravde BiH.

Bakićeva tvrdi da je MIP-u, uz molbu za izručenje Divjaka, dostavljena i „sva dokumentacija” koju je Ministarstvo pravde dobilo od Tužilaštva BiH, te da je „sve urađano” u skladu sa nadležnostima koje ovo ministarstvo ima.

Iz Tužilaštva BiH ponovljeno je više puta da se „oni ograđuju” od bilo kakve odgovornosti, ukoliko „zahtev ne bude prosleđen” jer su, kako kažu, „ispunili svoj deo obaveza” i što se njih tiče „sve je regularno i u skladu sa zakonskim propisima”.

U javnosti, međutim, spekuliše se da je u pitanju opstrukcija i da MIP drži zahtev u ladici, ne zato što on nije validan, nego zato što sarajevska politička elita, koja ima uticaja na pojedine čelnike u ovom ministarstvu, želi da se i kroz slučaj Divjak „obračuna” sa Srbijom. Mediji, naravno, ne slučajno, prenose izjave „dobrih poznavalaca prilika” da „Tužilaštvo BiH vodi istragu u slučaju Dobrovoljačka, ali optužnica protiv Divjaka u BiH ne postoji, niti je protiv njega u BiH raspisana poternica”.

Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH, izjavio je za „Politiku” da je očigledno da nadležne institucije BiH pokušavaju manipulisati predmetima uhapšenih osoba po poternicama iz Srbije, te da BiH „nema snage” da se suoči sa događajima iz nedavne prošlosti, odnosno sa zločinima koje su nad Srbima počinili pripadnici Armije RBiH.

Simić podseća da je Tužilaštvo BiH potvrdilo da se „vodi istraga u vezi sa događajima u Dobrovoljačkoj” i da i Ejup Ganić i Jovan Divjak „imaju status osumnjičenih”.

„BiH vuče politički potez, ne želeći da pokaže da tu istragu smatra ozbiljnom, jer bi to podrazumevalo preuzimanje lica koja su osumnjičena i nametanje obaveze u smislu ubrzanja istrage, eventualno odlučivanja o određivanju pritvora”, objašnjava Simić. „Ovako se stvara prostor za odugovlačenje postupka, manipulaciju” i onu famoznu izjavu „istraga je u toku”.

Krstan Simić ne isključuje mogućnost reprize „slučaja” Ganić što bi, naglašava, „bila katastrofa sa aspekta vladavine prava i spoznaje istine u ratnom Sarajevu”.

Dušanka Stanišić

objavljeno: 22.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.