Političke karikature u nepodobnim medijima

Izvor: Politika, 31.Dec.2009, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političke karikature u nepodobnim medijima

Borivoje Dovniković, animator crtanih filmova i karikaturista, objavljivao antiratne karikature usred rata u – „Hrvatskoj ljevici“ i srpskoj „Prosvjeti“

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Poslednjih dana protekle godine u Zagrebu se pojavila nesvakidašnja knjiga u izdanju „Razloga” (urednik Goran Zvonarević): „Istočno od raja”. To je zapravo zbirka karikatura svetskog majstora animiranog filma i karikaturiste Borivoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dovnikovića nastaloj najvećim delom od 1994. do sada. To su pretežno političke karikature koje je popularni Bordo u najtežim vremenima proteklog rata u Hrvatskoj i odmah posle njega objavljivao u tada najnepodobnijim medijima – „Hrvatskoj ljevici” Stipe Šuvara i srpskom kulturnom mesečniku „Prosvjeta”.

Sam Bordo u uvodu knjige ovako opisuje kako je počeo usred rata u Zagrebu da objavljuje svoje karikature na račun aktuelnih zbivanja i njihovih aktera:

„Negde u proleće 1994. godine sreo sam u nekom društvu Stipu Šuvara, koga sam poznavao odranije, a sada kao jednog od retkih političara koji je hrabro ostao veran svojoj levoj opciji u razvoju nove Hrvatske. U jednom trenutku veli on meni: ’Slušaj Bordo, zašto ne bi radio karikature za moju Ljevicu? Ima ćeš poslednju stranicu u koloru...’ S obzirom na društveno-političku situaciju u kojoj se tada nalazila zemlja, to pitanje me je u najmanju ruku iznenadilo.”

„Šališ se? – pogledao sam ga krajem oka. – Ti jedini potpisuješ i list i svoje tekstove, dok drugi uglavnom pišu pod pseudonimom, a za karikature se vidi ko ih radi i kad nisu potpisane.”

Ipak, i pored sve opasnosti nije odoleo. „Delio sam s njim mišljenje da je Hrvatska preko noći prešla u novi sistem na pogrešan način”, napominje Dovniković i prihvatio se pera.

Takođe navodi: „Svoje karikature objavljujem od 1994. takođe u časopisu „Prosvjeta”, a povremeno i u „Identitetu” i „Novostima” (takođe srpskim listovima u Zagrebu). U ostaloj štampi u Hrvatskoj od 1991. nemaju potrebe za mojom saradnjom, osim što sam vrlo kratko objavljivao karikature u „Vjesniku” dok je Igor Mandić bio glavni urednik lista.

Animirani filmovi Borivoja Dovnikovića, podsetimo, spadaju u svetski vrh, a uvršćen je među 40 najboljih majstora crtanih filmova u svetu svih vremena. O tome svedoče i brojne nagrade s mnogih festivala širom sveta. Od 1994. godine bio je šest godina sekretar Internacionalne asocijacije animiranog filma, svetske organizacije stvaralaca crtanih filmova, ali je u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja uglavnom prećutkivan.

Radoje Arsenić

[objavljeno: 31/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.