Izvor: B92, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Političari zagovaraju podele"

Sarajevo -- Odlazeći ambasador SAD u BiH optužio političare za pogoršanu političku klimu u BiH.

Neuspehom u usvajanju ustavnih promena, Bosna i Hercegovina je vraćena u vreme kada je nemoguće postići bilo kakav dogovor, izjavio je Daglas Meklheni. On je za pogoršanu političku situaciju u BiH, koja otežava postizanje dogovora o reformama, optužio Milorada Dodika i Harisa Silajdžića, lidere Stranske nezavisnih socijaldemokrata i Stranke za BiH.

Meklheni ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veruje da će lideri u BiH uskoro dogovoriti reformu policije i navodi da glavnu reč vode ljudi koji zagovaraju podele. "Posle neuspeha u promeni Ustava BiH iz aprila prošle godine, politička situacija u BiH značajno se pogoršala. Sada mi se čini da smo se vratili u vreme kada se apsolutno ništa ne može postići. Siguran sam da će nacionalisti sada okrivljivati neke druge, ali meni nije bitan odgovor na pitanje šta je starije, kokoš ili jaje. Meni su važni političari koji žele konstruktivne promene i konstruktivnu vlast u ovoj zemlji. A to sada nemamo", rekao je on.

"Najvažniji politički lideri u BiH svađaju se oko stvari koje uopšte nisu deo pregovora i u takvoj situaciji mi malo toga možemo uraditi. Zato se moramo vratiti na ono osnovno. Međunarodna zajednica moraće razmotriti svoju ulogu u BiH", dodao je on.

Lajčak: Reformom policije do integracije

Predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak upozorio je da će sudbina reforme policije odlučiti da li BiH čekaju evropska integracija ili izolacija. Lajčak je za češke Lidove novini izjavio da za sada ne vidi dovoljno političke volje da se reforma uspešno dovrši do kraja meseca, roka koji je dao političarima u BiH.

"U skladu s lokalnom političkom kulturom, na kompromis se ne gleda kao na pobedu, već kao na poraz", rekao je Lajčak i naglasio da je dogovor o policiji ključ koji otvara vrata ka procesu evropske integracije, a da je trenutni izveštaj Evropske komisije o približavanju BiH EU kritičan.

"Stalno govorim da nemamo alternativu. Budućnost BiH ne zavisi od boje uniformi policajaca, već o tome da li će BiH biti deo integracija", rekao je Lajčak.

"BiH jednostavno nema cilj, a tako ni mogućnost da proceni da li ide brzo ili sporo i da li uopšte ide u ispravnom smeru. Bosni je potrebno da postane deo evropskog integracionog procesa i da reši svoje ustrojstvo, znači da usvoji novi ustav", rekao je Lajčak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.