Izvor: S media, 22.Feb.2011, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija previše korumpirana

Rumunski predsednik Trajan Basesku reako je danas u Bukureštu da u ministarstvu unutrašnjih poslova korupcije ima na svakom koraku i tražio hitne i radikalne reforme.

Basesku je na bilansu MUP-a za 2010. godinu rekao da je to ministarstvo ostvarilo mnogo pozitivnih rezultata, ali je ispod nivoa jedne evropske države, jer se u strukturama MUP-a "pojavljuju elementi korupcije gde god staviš prst".

Potrebno je izvesti suštinske reforme i proveriti svakog zaposlenog, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od vrha do poslednjeg sela, na osnovu profesionalizma i integriteta, a na kraju da ostanu samo oni koji odgovaraju ovim kriterijumima, naveo je predsednik Rumunije i dodao da "se prema broju policajaca nalazimo iznad evropskog proseka, pa imate iz čega da birate".

Privedena 53 policajca

Basesku je rekao da u MUP-u "treba da prestanu politička imenovanja na rukovodeće položaje" i tražio da se promovišu stručnjaci, jer se bez selekcije na osnovu "profesionalizma i integriteta" ništa neće menjati.

Šef države je naredbodavnim tonom tražio da se pokrene "hitno smenjivanje političkih rukovodilaca iz sistema MUP-a i da se eliminiše organizovani kriminal i korupcija".

Bugarska i Rumunija nespremne za šengen

Basesku je precizirao da se za 20 godina samo dva ministarstva nisu reformisala: MUP i ministarstvo finansija.

Šef rumunske države je naveo da se u nekim županijama ništa ne dešava u borbi protiv korupcije jer postoji povezanost policije sa raznim grupama koje se bave krivičnim delima i pozvao MUP da se bavi tim županijama, jer su svima poznate.

U vezi prošslogodišnjih protesta sindikata policaje protiv vlade i predsednika, Basesku je upozorio da i sindikati treba da poštuju "piramidalnu strukturu" MUP-a, jer je ono što su sindikati činili suprotno toj organizaciji.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.