Polemika u Saboru sa Milanovićem

Izvor: B92, 22.Jan.2014, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika u Saboru sa Milanovićem

Zagreb -- Prvu sednicu prolećenog zasedanja hrvatskog Sabora obeležila je danas žestoka polemika premijera Zorana Milanovića sa zastupnicima o raznim pitanjima.

Žestoko se raspravljalo od ćirilice i budžetskog deficita do pitanja ko je neimenovani visoki izvor vlade koji je svojim izjava vršio pritisak na pravosudje u slučaju izručenja Josipa Perkovića.

Poslanik najuticajnije opozicione HDZ Josip Đakić pitao je premijera šta su državne institucije učinile vezano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za događaje u Vukovaru i Borovu Selu, a povodom proslave pravoslavnog Božića.

"Pretpostavljam da ste upoznati s tim, zahvaljujući HRT-u, svi smo imali priliku da svedočimo razdraganoj koloni u kojoj su većinom bili mladi pripadnici srpske nacionalne manjine odeveni u srpske zastave, zastave dinarskog četničkog pokreta, šubare, šajkače s kokardama s podignuta tri prsta", rekao je Đakić premijeru.

Đakić tvrdi i da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u božićnoj poslanici "napao suverenost i celovitost Hrvatske".

Milanović je odgovorio da će oni za koje se dokaže da su činili krivična dela biti kažnjeni.

"Te koji tamo cupkaju u šajkačama treba ignorisati, a ako ima elemenata krivičnog dela treba ih kazniti i to važi za sve hrvatske građane i ja na to gledam s dubokim antipatijama. Ne volim da delim ljude na naše i njihove, ali ima tu dosta bratstva, bratstva i sestrinstva u običajima i načinima shvatanja politike i međunacionalnih odnosa", odgovorio je Milanović u ovkru "aktuelnog sata" u Saboru.

Premijer je rekao i da ne zna za te događaje, ali da, ako su istiniti, "za početak zaslužuju prezir, a nakon toga neka policija i neka Državno tužilaštvo urade ono što treba da urade".

Laburista Branko Vukišić je predsednika vlade direktno pitao da li je on bio taj neimenovani izvor vlade koji je kritikovao hrvatsko pravosuđe zbog odluke Županijskgo suda o izručenju bivšeg jugoslovenskog i hrvatskog funkcionera tajne službe Josipa Perkovića.

"Mogu li se građani u drugoj polovini vašeg mandata nadati 'državničkijim' reakcijama i hoćete li biti više usredsređeni na stvarne problem”, citirali su mediji Vukušićevo dodatno pitanje.

Milanović je najpre primetio da Vukšić iz sednice u sednicu “žudi da bude njegov savetnik za odnose s javnošću”.

"Vi iz sednice u sednicu želite da se bavite mojim odnosima s javnošću. Za taj posao jedan broj ljudi je skromno plaćen. Ja vas molim da se ne bavite mojim odnosima s javnošću", rekao je Milanović.

Zaštupnik najuticajnije opozicione HDZ Davorin Mlakar složio se s Milanovićem da njegova vlada uvodi red, ali ne onaj kakav bi premijer hteo.

"Uveli ste redove na Zavodu za zapošljavanje i pred narodnim kuhimanja, a uveli ste red i u Saboru gde vlada ima ključnu ulugu. Pravite red i u pravosuđu gde vršite pritiske. Koje su vaše kompetencije da prozivate sudije za kvalitet rada pravosuđa”, rekao je Mlakar.

"Ovde smo čuli svašta. Kada govorimo o pritisku na pravosuđe, vi očito niste slušali šta sam ja ovde govorio, a niste pročitali ni Ustav. Svaki političar može pravosuđe poljubiti u obraz i ne može mu ništa. Pravosuđe radi svoj posao", rekao je Milanović.

On je istakao da poslanici HDZ-a nisu jesenas pristali na formiranje saborske istražne komisije koja bi se bavila pitanjem ko je odgovoran za zastarelost pojedinih slučajeva teških krivičnih dela u Hrvatskoj.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žestoka polemika premijera Milanovića sa poslanicima u Hrvatskom saboru

Izvor: Blic, 22.Jan.2014

Prvu sednicu prolećenog zasedanja Hrvatskog sabora obeležila je danas žestoka polemika premijera Zorana Milanovića sa zastupnicima o raznim pitanjima, od ćirilice i budžetskog deficita, pa sve do pitanja ko je neimenovani "visoki izvor vlade" koji je svojim izjavama vršio pritisak na pravosuđe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.