Pogibija vatrogasaca u Hrvatskoj

Izvor: B92, 31.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogibija vatrogasaca u Hrvatskoj

Područje tragedije (hrt.hr)

Zagreb -- Šest vatrogasaca je poginulo, a 7 teško povređeno prilikom gašenja požara prošle u nacionalnom parku Kornati u Hrvatskoj.

Među poginulima, trojica su mlađa od 20 godina, dok je stanje povređenih kritično. Povređeni su odmah prebačeni u zadarsku bolnicu, a ubrzo su u Zagreb hitno prevezena petorica vatrogasaca. Prema još nezvaničnim informacijama, požar je buknuo u uvali Vrulja, kod zgrade Nacionalnog parka Kornati. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sumnja se da je jedan od radnika bacio opušak.

Dvojica povređenih su smeštena u Kliničkoj bolnici Dubrava, čiji upravnik Milan Kujičić kaže da su vatrogasci dovezeni s opeklinama opasnim po život: "Odmah su noćas operirani, te njihovo trenutno stanje je stabilno, a prognoza je, nažalost, vrlo ozbiljna, jer se radi o vrlo visokom stupnju opeklina".

Doktor Hrvoje Tomičić šef odeljenja za opekline zagrebačke Klinike za traumatologiju, gde su smeštena trojica, o njihovom stanju kaže: "Dobili smo tri ozljeđenika, radi se o mladim momcima, s vrlo teškim ozljedama, to su ekstenzivne opekline čitavog tijela. Za sada su u fazi pokušaja reanimacije i stabilizacije vitalnih funkcija".

Preostala dvojica ozleđenih su jutros iz zadarske bolnice prebačeni u Split, pošto im se tokom noći pogoršalo stanje i lekari se celog dana bore za njihov život.

Šef hirurgije u Zadru, Tomislav Vanjak rekao je da slična stradanja u mirnodopskim okolnostima još nije doživeo.

Vatrogasci su stradali gaseći požar trave i niskog rastinja, a usled jakog vetra juga, našli su se u okruženju vatre.

Prvi rezultati istrage pokazali su da je grupu vatrogasaca omamio gusti dim zbog čega su izgubili svest i pali na tlo, a zatim je vatra koja je bila dvadesetak santimetara visoka prešla preko njih.

Taj požar je jutros ipak ugašen uz pomoć kanadera.

Mesto tragedije na Kornatima noćas je obišao i premijer Hrvatske Ivo Sanader koji je najavio oštre kazne za krivce: "Moram reći da ćemo inzistirati da ukoliko je to bilo namjerno podmetnuti požar, da se ti, a već ih je jedna skupina osumnjičenih privedena, da se istraži do kraja, da se utvrde krivci i da se žestoko kazne".

Policija je sinoć privela osam osoba za koje se sumnja da su podmetnuli požar na Kornatima.

U Šibensko-kninskoj županiji proglašena je sedmodnevna žalost, a dan žalosti u celoj Hrvatskoj biće u ponedeljak, odlučila je Vlada Hrvatske.

Hrvatska javnost šokirana je tragedijom, a iskusni alpinista iz Gorske službe spašavanja Stipe Božić, koji je i sam učestvovao u spasavanju vatrogasaca, medijima je izjavio da nije jasno zbog čega je ekipa vatrogasaca poslata da gasi nenaseljeno područje koje je obraslo isključivo travom i to u situaciji kada je usled jakog vetra teško predvideti smer širenja plamena.

Božić je kazao da se u ovom slučaju očito radi o spletu nesrećnih okolnosti, ali je dodao da je potrebno ispitati ko je odgovoran za raspoređivanje vatrogasaca na ostrvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.