Podrška ideji o Savetu poverenja

Izvor: B92, 26.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška ideji o Savetu poverenja

Pokretač inicijative - Milorad Pupovac (FoNet, arhiv)

Beograd, Zagreb -- Većina parlamentarnih stranaka u Srbiji podržava ideju poslanika srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca o formiranju Saveta poverenja između dve države.

Predstavnici radikala odbacili su ideju uz ocenu da Pupovac samo izvršava naloge hrvatskih zvaničnika. Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan kaže da je u interesu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi dve države, bez obzira na tužbe i kontratužbu, odvijaju i da se omogući život ljudima na obe strane.

"Srbija podržava sve takve inicijative", rekla je Trivanova novinarima u Skupštini.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je novinarima da podržava inicijativu Pupovca, ali da podržava i pokretanje kontratužbe protiv Hrvatske kako bi se konačno saznala istina.

"Mislim da je ideja (Pupovca) zasnovana na onom što je Srbija pokušavala da učini tokom proteklog vremenskog perioda, da ono što se dešavalo u prošlosti ostavimo tako gde treba da ostane, da tu knjigu zatvorimo i da i Srbija i Hrvatska krenu u jedan evropski put", rekao je Milićević.

Hrvatska ne želi da zaradi tužbom

Hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović odbacio tvrdnje o navodno velikim novčanim iznosima koje će Hrvatska zaraditi, ako uspe s tužbom protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, i da će tako ekonomski upropastiti Srbiju.

Šimonović je u pisanom reagovanju na navode medija, dostavljenom agenciji Hina, naveo da je tužba protiv Srbije za genocid podneta pre svega da bi se utvrdila istina o stradanjima u Hrvatskoj i kaznili odgovorni, saznala sudbina nestalih i vratila opljačkana kulturna dobra.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je novinarima da je ideja Pupovca dobra i da i Srbija i Hrvatska treba zajedno da rade na izgradnji većeg stepena poverenja između dve države.

"Problem u tome vidimo u činjenici da je za to potreban politički zaokret", rekao je Jovanović i dodao da je potenciranje nacionalnih pitanja i podizanje nacionalnih tenzija zapravo posledica odsustva jasne politike i vizije kojom bi se odgovorilo na probleme.

Jovanović je ocenio da bi bilo važno kada bi taj savet ne samo bio osnovan nego i kada bi počeo nešto konkretno da radi.

"Nama nisu potrebne deklaracije i teatralna izvinjenja. Ono što nam je potrebno je otvaranje prostora za slobodan i nesmetan život koji bi uneo mir u odnose Srbije i Hrvatske, potreban i jednom i drugom društvu", naveo je Jovanović.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je novinarima da Pupovac nema nikakav legitimitet da govori u ime srpskog naroda.

"To što pokušava Pupovac, zapravo je izvršavanje naloga (premijera Hrvatske) Ive Sanadera", rekla je Radeta i dodala da SRS odavno smatra da Srbija sa Hrvatskom treba da ima posebne odnose, svedene na minimum diplomatskih.

"Sa predstavnicima te države koja otvoreno zastupa ustašku ideologiju, ne može ova država da razgovara sve dok se Republika Srpska krajina ne vrati Srbima, odnosno bude oslobođena od okupacije Hrvatske", navela je Radeta.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u utorak je, upitan o inicijativi, rekao da ne zna čemu to kad Hrvatska koja je "počinila najstrašnije zločine nad srpskim narodom" goni Srbiju za genocid.

Igmanska inicijativa: Potreban dijalog

Svaka inicijativa koja ide u pravcu prevazilaženja problema komunikacije među zemljama u regionu je dobra, pri čemu jednu od važnih uloga ima i zajedničko delovanje nevladinih organizacija, ali je takođe važno proceniti koliko su vlade tih zemalja spremne da prihvate učesće u dijalogu o spornim pitanjima, ocenili su danas predstavnici Igmanske inicijative.

U razgovoru za Tanjug, povodom poziva koji je ta regionalna nevladina grupacija uputila vladama Hrvatske i Srbije da započnu pregovore o otvorenim pitanjima proizašlim iz tragičnog raspada bivše Jugoslavije, potpisnici tog dokumenta Aleksandar Popov i Zoran Pusić izrazili su uverenje da poboljšanju odnosa svakako može doprineti i predloženo formiranje Saveta poverenja između Hrvatske i Srbije.

Komentarišući taj predlog, direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da su odnosi u regionu, a posebno na relaciji Beograd-Zagreb danas najlošiji od 2000. godine i da bi delovanje Saveta svakako doprinelo uspešnijoj saradnji.

Popov smatra da je važno proceniti realnost inicijativa usmerenih na poboljšanje odnosa, izražavajući skepsu da su vlade dveju zemalja spremne da prihvate jedno takvo telo.

"Ako bi to bilo realno, onda bi bilo dobro. Imali bi još jedan kanal i jednu liniju gde bi se otvoreno govorilo o problemima i predlagala rešenja, tako da ćemo videti kako će stvari da se odvijaju", kazao je Popov.

Predlog Pupovca o formiranju Saveta poverenja uzmeđu dve zemlje podržava i kopredsednik Igmanske inicijative u Hrvatskoj Zoran Pusić, koji takođe smatra da je potrebno strpljenje da se vidi kako će se to razvijati.

"Meni se čini da tu od viška inicijative neće biti nikakve štete. Mi (Igmanska inicijativa) smo imali veze koje su postojale među nevladinim organizacijama i nepisano pravilo je bilo da su sve te organizacije stekle ugled pre svega kritikujući neke postupke vlastitih vlada i situaciju u vlastitim zemljama i to je vrlo dobra početna pozicija za saradnju", kazao je Pusić.

Prema njegovim rečima, u jednom trenutku su organizacije u okviru Igmanske inicijative bile jedine u regionu koje su međusobno sarađivale, isključujući mafijaške grupe.

Govoreći o pozivu Igmanske inicijative vladama dveju zemlja, Pusić je istakao da je cilj takvog poteza "jasan sam po sebi", pre svega iz dosadašnjeg višegodišnjeg delovanja u okviru kojeg su nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske zajedno pokušale da iniciraju sastanke nekih od političara iz te četiri države.

"Mi delujemo u ovom smeru jer smatramo da je to u skladu sa našim javno proklamovanim načelima o miru i razvoju dobrosusedskih odnosa u regionu i putu prema EU i smatramo da bi zemlje regiona međusobno trebalo da se pomažu, jer retko koji državni interes, na primer Hrvatske, može biti veći nego to da njeni prvi susedi Srbija, BiH i Crna Gora postanu što pre članice EU", zaključio je Pusić.

Prema rečima Popova, cilj Igmanske inicijative je da upozori vlade dveju zemalja da od njih očekuje odgovoran odnos prema celoj priči, ali i da animira javnost da kaže "čekajte, sad stvari idu predaleko, hajde da se stane na loptu i da se počne sa gradnjom odnosa onako kako mora između susednih zemalja koje su prirodno upućene jedne na druge".

Nevladina grupacija Igmanska inicijativa pozvala je vlade Hrvatske i Srbije da prekinu s "vrućom retorikom" i počnu pregovore o otvorenim pitanjima proizašlim iz tragičnog raspada bivše Jugoslavije i rata koji je pratio taj raspad.

U otvorenom pismu dvema vladama, koje su potpisali, Popov za Srbiju, Pusić za Hrvatsku i Vehid Šehić za BiH, ističe se da je u odnosima Hrvatske i Srbije naročito zabrinjavajuće pogoršanje odnosa među vladama koje preti da promeni višegodišnji trend normalizacije međudržavnih odnosa i njihovu izgradnju na evropskim standardima.

Igmanska inicijativa, koja okuplja više od 140 nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, takođe je podržala inicijativu Milorada Pupovca.

NVO podržavaju incijativu Pupovca

Srpski demokratski forum u Srbiji i Forum za bezbednost i demokratiju pozdravili su danas inicijativu Milorada Pupovca o formiranju Saveta poverenja između Srbije i Hrvatske.

"Uspostavljanje tela koje bi pažljivo, argumentovano i objektivno iniciralo dijalog o događajima iz dve setih godina, kao i o potrebi trajnog unapređenja i saradnje dve zemlje i dva naroda u svim životnim oblastima, dobar je model i korak u pravom smeru", ocenjeno je u saopštenju Srpskog demokratskog foruma u Srbiji.

Srpski demorkatski forum poziva sve građane, demokratsku javnost u Srbiji, organe vlasti, kulturne institucije, sportske organzacije, religijske zajednice i civilni sektor da doprinesu gradnji boljih odnosa dve zemlje koji su značajni i za ukupne odnose u regionu a i šire.

Forum za bezbednost i demokratiju u saopštenju dostavljenom medijima ocenji je da bi Savet poverenja mogao dati značajan doprinos jačanju bezbednosti u regionu.

Predstavnici Foruma smatraju da bi oblikovanje, razvoj i rad tog saveta trebalo pre svega da podrže Evropska unija i Evropski parlament.

Koncept ovog saveta ne odnosi se samo na Srbe i Hrvate. On bi bio koristan i za "preostale" probleme razvijanja poverenja u regionu, na primer kad je reč o odnosima sa Bošnjacima ili Albancima.

Izjava komesara za poširenje EU Olija Rena da tužbe i kontratužbe Hrvatske i Srbije neće uticati na integracije u EU se pogrešno tumači, ocenio je Forum za bezbednst i demokratiju.

"Same tužbe to svakako neće učiniti za razliku od poremećenih ukupnih odnosa do kojih bi dalji razvoj događaja mogao dovesti", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.