Podrška Dijvaku iz Sarajeva

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Dijvaku iz Sarajeva

Sarajevo -- Sarajevski filmski festival je na svom sajtu uputio poruku podrške penzionisanom generalu Armije BiH Jovanu Divjaku, koji je uhapšen u Beču po poternici Srbije.

Divjaka Srbija tereti za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine u Sarajevu.

"Ove godine je Sarajevo Film Festival siromašniji za jedan poseban propratni program. Naši gosti neće ići u obilazak nekadašnjih linija odbrane grada, jer s nama nije naš prijatelj Jovan Divjak", navodi se na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oficijelnom sajtu festivala.

Dodaje se da je Divjak "Beograđanin po rođenju, Sarajlija po izboru, istinska legenda ovog grada, nosilac brojnih priznanja, uključujući francusku Legiju časti, čovek velikog srca".

"Ove godine je sprečen da bude s nama. Mislimo na njega i nedostaje nam. Nadamo se da se vidimo uskoro. Bon courage, čika Jovo!", navodi se u poruci.

Festival u Sarajevu održava se od 22. do 30.jula.

Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhapšen je 3. maja u Beču.

Divjaka je privela austrijska policija na osnovu poternice vlasti Srbije zbog optužnice da je, zajedno sa 18 drugih osoba, u maju 1992. počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačckoj ulici u Sarajevu.

Pušten je uz kauciju od pola miliona evra, a trenutno čeka odgovor austrijskih pravosudnih organa o izručenju Srbiji ili Bosni i Hercegovini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.