Podignute optužnice protiv četiri osobe zbog referenduma u Republici Srpskoj

Izvor: BKTV News, 13.Jul.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignute optužnice protiv četiri osobe zbog referenduma u Republici Srpskoj

Tužilaštvo BiH podigao je optužnice protiv četiri osobe iz Republike Srpske zbog organizovanja referenduma o Danu Republike Srpske i istovremeno doneo naredbu o obustavljanju istrage protiv zvaničnika Srpske zbog nedostatka dokaza.

Naredba o obustavi istrage izdata je protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika za koje, kako se navodi, ne postoji dovoljno dokaza da su  navedeni svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog dela, pomaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ili podsticanje u navedenom delu.

Tužilac Miroslav D. Marković, nakon sprovedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv Siniše Karana, rođenog 1962. godine u Belom Manastiru, Dragoljuba Ređića rođenog 1979. godine u Tuzli, Gorana Zmijaljca rođenog 1955. godine u Srpcu i Milana Petkovića, rođenog 1984. godine u Banjaluci, prenela je RTRS.

Oni se, kako je navedeno u optužnivci terete, da su svojim delovanjem i aktivnostima, kao predsednik i članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa sprovođenjem referenduma u Republici Srpskoj.

Terete se i da su, kao predsednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH i počinili niz radnji i aktivnosti na sprovođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Tužilaštvo smatra da su oni svojim radnjama i postupcima, umesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj meri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za sprovođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i sprovođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i sproveden 25. septembra prošle godine i na taj način učestvovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno delo - Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.