Podignuta optužnica protiv bivšeg vicepremijera

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv bivšeg vicepremijera

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je, nakon sprovedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu, optužnicu protiv bivšeg hrvatskog vicepremijera Damira Polančeca zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, saopštilo je danas državno tužilaštvo Hrvatske.

Optužnica je podneta i protiv advokata P.M. zbog podsticanja na krivično delo zloupotrebe položaja i ovlašćenja, objavljeno je na internet stranici hrvatskog tužilaštva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
U optužnici se Polančec tereti da je kao potpredsednik Vlade i kao ministar ekonomije, od jula do oktobra 2008. godine, u Zagrebu i Vukovaru, u cilju da P. M.-u pribavi protivpravnu imovinsku korist, zloupotrebio položaj i ovlašćenja.

Na zahtev optuženog P.M., Polančec se sa njim dogovorio da on kao advokat izradi stručno-pravnu studiju, iako je, smatra USKOK, znao da za tim nije postojala nikakva potreba Ministarstva ekonomije, rada i preduzetništva (MGRP), niti Vlade, prenela je Hina.

Optuženi P. M. je izradio studiju od 19 stranica, od kojih su "četiri stranice u celosti prepisane iz stručnog rada drugog autora", saopštio je USKOK.

U saopštenju se ističe da je za studiju, "koja nikada nije korišćena, Polančec neosnovano odobrio plaćanje računa u iznosu od 500.000 kuna na teret MGRP i tako pribavio nepripadajuću imovinsku korist P. M.-u", čime je za taj iznos oštetio državni budžet.

USKOK je u optužnici predložio da se od P. M. oduzme nezakonito stečena imovinska korist.

Županijski sud u Zagrebu je ranije danas doneo odluku da Polančec, osumnjičen za korupciju u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), ostane u pritvoru još dva meseca, do 25. avgusta.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.