Podeljena mišljenja o deliocima pravde

Izvor: Politika, 15.Jul.2009, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljena mišljenja o deliocima pravde

Deo zvaničnika BiH smatra da strane sudije i tužioci treba da ostanu, dok drugi nisu zadovoljni dosadašnjim radom stranaca i poručuju im da „počnu polako pakovati kofere”

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Odluku Saveta ministara BiH da ne podrži predlog izmena i dopuna zakona, koje bi omogućile stranim sudijama i tužiocima da mogu nastaviti da rade u Sudu i Tužilaštvu BiH i nakon decembra ove godine kada im ističe mandat, jedan broj zvaničnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << BiH osuđuje, jer smatraju da međunarodni „delioci” pravde treba da ostanu, dok je drugi podržavaju zato što nisu zadovoljni dosadašnjim radom stranaca i poručuju im da „počnu polako pakovati kofere”.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić kaže „nisu nam ni trebali, jer rezultat njihovog dosadašnjeg rada, kad je reč o procesuiranju zločina nad Srbima, svodi se samo na nesuvislu izjavu portparola Tužilaštva BiH da su predmeti otvoreni i istraga je u toku”.

„Nekoliko stotina predmeta, koji sadrže i konkretne dokaze, namerno se godinama drže u ladicama jer međunarodne sudije i tužioci nisu zainteresovani za procesuiranje i zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom. Glavnu ulogu u tome ima šef Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen koji, usput rečeno, ima učinak ispod 10 odsto i mesečnu platu koju ni bolje plaćeni u ovoj zemlji ne mogu zaraditi čak ni za godinu dana. Naravno, u situaciji koja jeste, odgovornost ne može izbeći ni glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin. Za razliku od njega, Srbi su davno shvatili strategiju koju, u okviru institucije kojom on rukovodi, razvijaju stranci, zbog čega nikada nećemo, bar što se SNSD-a tiče, podržati produženje njihovog mandata”, kaže Jovičić.

Dosadašnjim učinkom međunarodnih sudija i tužilaca nije zadovoljan ni predsednik nevladine organizacije „Kroacija libertas” Leo Pločkinić, koji je „Politici” izjavio da nije isključena ni mogućnost podizanja krivičnih prijava protiv svih zaposlenih u Posebnom odeljenju za ratne zločine „zbog nepokretanja sudskih postupaka za slučajeve za koje imaju dovoljno dokaza”, jer na taj način „oni postaju saučesnici u izvršavanju dela ratnog zločina”. Istovremeno tvrdi da je rad stranaca i nezakonit i protivustavan jer „nisu položili zakletvu državi BiH i pravosudnim institucijama”.

„S druge strane oni su zloupotrebili rad u pravosudnim institucijama BiH jer su su u različitim procesima koristili dvojno, odnosno višestruko državljanstvo kako bi stekli protivpravnu korist. Kompletan rad pravosuđa BiH je, zapravo, dodatno iskompromitovan i kroz saradnju sa paraobaveštajnom i ilegalnom bošnjačkom službom AID”, tvrdi Pločkinić.

Za razliku od onih koji bi rado da pogledaju u leđa međunarodnim sudijama i tužiocima, predsednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin zdušno se zalažu za njihov ostanak i vrlo su ljuti na Savet ministara BiH što nije podržao predlog resornog ministarstva da im se produži mandat i posle 2009. godine. Kreso tvrdi da su „prisustvo međunarodnih sudija i njihovo iskustvo, kao i doprinos koji daju u procesuiranjima predmeta pred Sudom BiH, još uvek dobrodošli”, dok Barašin upozorava da bi „njihovim odlaskom nastali ogromni problemi”. On čak tvrdi da bi „odlazak stranaca značio pravnu blokadu” i mogućnost „obnavljanja, odnosno vraćanja na početak nekih sudskih procesa koji traju i koji su gotovo privedeni kraju”. Većina takvih predmeta odnosi se, kako izveštava Balkanska istraživačka mreža (BIRN), na slučajeve ratnih zločina za koje su osumnjičeni Srbi, i to je ono iz čega treba izvlačiti zaključak o dosadašnjem radu međunarodnih sudija i tužilaca, ali i grčevitoj borbi pojedinaca da im produže mandat.

Davor Kovačević

[objavljeno: 15/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.