Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela predstavništava SFRJ

Ljubljana -- Odbor država-naslednica SFRJ potvrdio rokove za predaju nerazdeljenih objekata bivših predstavništava SFRJ.

Na sastanku Odbora država-naslednica SFRJ, u Ljubljani, potvrđeni rokovi za predaju do sada nerazdeljenih objekata nekadašnjih diplomatskih i konzularnih predstavništava bivše zajedničke države.

U Ljubljani je danas završen dvodnevni sastanak o sukcesiji, na kom je odlučeno da bi rezidencije, u skladu s postignutim dogovorom, trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budu predate najkasnije do juna ove godine, dok bi objekti ambasada i konzularnih predstavništava SFRJ trebalo da budu predati najkasnije do kraja godine, saopštava slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova. Odbor država-naslednica sastaće se ponovo u Beogradu 15. i 16. maja.

Do sada nijedna država-naslednica nije preuzela nijedan od rezidencijalnih objekata, kao ni objekte ambasada i konzularnih predstavništava SFRJ jer do sada nisu bili dogovoreni termini predaje. Do sada je razdeljeno samo 49 pomenutih objekata.

Na susretu Odbora u januaru ove godine, u Skoplju, između ostalog, usklađena je podela osam diplomatsko-konzularnih predstavništava, u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, vrednih 160 miliona evra.

Okvirni sporazum o nasledstvu pet država-naslednica SFRJ potpisalo je 29. juna 2001. u Beču, a počeo je da važi tek 2. juna 2004, kada ga je ratifikovala i poslednja država-naslednica, Hrvatska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.