Pod lupom policije USPN

Izvor: Politika, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pod lupom policije USPN

Podgorica – Inspektori Odeljenja policije za organizovani kriminal, po nalogu specijalnog tužilaštva, proveravaju finansijsku dokumentaciju Uprave za sprečavanje pranja novca Crne Gore (USPN), zbog navodnih malverzacija direktora Predraga Mitrovića i nekoliko njegovih saradnika.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, predmet istrage su bili sumnjivi putni nalozi i ugovori o delu preko kojih je u Mitrovićevoj upravi navodno pronevereno oko 300.000 evra.

Informaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da su kontrolisali poslovanje USPN-a potvrdila je juče i Tamara Popović, portparol Uprave policije, koja je istakla da policija "na osnovu do sada realizovanih mera i radnji nije utvrdila nezakonitosti u Upravi za sprečavanje pranja novca".

Iz policije kažu da njeni službenici ispituju finansijsku dokumentaciju USPN-a, po zahtevu nadležnog državnog tužioca, kako bi proverili navode anonimne prijave.

"Ove aktivnosti se nastavljaju i o rezultatima će naknadno biti izdato saopštenje", kaže Popovićeva.

Policija je, prema prvim informacijama koji su dospeli u javnost, posumnjala da su u fiktivne putne naloge za službena putovanja u inostranstvo upisivana imena ljudi koji nikada nisu izašli iz Crne Gore ili su iznosi na tim nalozima lažno prikazivani, a za njih su sporni i ugovori preko kojih su isplaćivani honorari.

Portparol i šef pravne službe te institucije Miroslav Radojević takođe je potvrdio da su policajci bili u poseti Upravi za sprečavanje pranja novca istakavši da su "oni čisti, a optužbe o malverzacijama smešne stvari i gluposti".

"Direktor mi je rekao da su inspektori dolazili u Upravu, a o rezultatima i o tome šta su našli morate pitati Upravu policije. Oni su uzeli odgovarajuću finansijsku dokumentaciju i papire, ali ćete morati policiji da se obratite za rezultate", saopštio je Radojević.

Direktor USPN-a Predrag Mitrović je 27. novembra u parlamentu kazao da se analizom dokumentacije došlo do podataka da postoje "direktni kraci jednog ozbiljnog finansijskog lobija do nosilaca nekih javnih ovlašćenja u državnom sistemu", da bi se u drugom delu obraćanja "ispravio" i kazao da "nekoliko ozbiljnih finansijskih centara, finansijskih lobija imaju direktnu kopču sa nekim nosiocima javnih ovlašćenja".

Samo dan kasnije, takođe u Skupštini, on je rekao da je "Uprava za sprečavanje pranja novca, zajedno sa Upravom policije, indentifikovala jedan ozbiljan finansijski lobi koji ima određene krake prema nekim nosiocima javnih ovlašćenja državnog sistema, a ne prema vrhu vlasti, dodavši da je za sada "sve samo osnov sumnje".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.