Počelo suđenje optuženima zbog nasilja u Sobranju 2017. godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Feb.2020, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje optuženima zbog nasilja u Sobranju 2017. godine

Suđenje četvorici bivših državnih i stranačkih funkcionera VMRO DPMNE za organizaciju nasilja u Sobranju Severne Makedonije 27. aprila 2017. počelo je danas u krivičnom sudu u Skoplju.

Na optuženičkoj klupi su tadašnji predsednik parlamenta, poslanik VMRO DPMNE Trajko Veljanovski, visoki stranački funkcioneri i ministri u vladi Nikole Gruevskog, Mile Janakieski i Spiro Ristovski i bivši direktor UBK Vladimir Atanasovski.

Tužiteljka za organizovani kriminal >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Severne Makedonije Vilma Ruskovska je rekla da će tužilaštvo "dokazati u ovom sudskom postupku da su optuženi pokušali da sruše ustavni sistem da bi onemogućili mirno predavanje vlasti".

"Dokazaćemo da su optuženi napravili plan sa namerom da uruše ustavni poredak i bezbednost države aktima nasilja da spreče mirnu primopredaju vlasti i rezultat toga je bio nasilni događaj u parlementu 'krvavi četvrtak'. Svako od optuženih predstavlja jednu kockicu. Ukoliko fali jedna kockica mozaik nije potpun. Upravo njihovo usaglašeno delovanje predstavlja taj mozaik", rekla je tužiteljka za organizovani kriminal.

Ruskovska je sa organizacijom nasilja u uvodnom govoru povezala odbeglog bivšeg premijera i lidera VMRO DPMNE Nikolu Gruevsakog, koga je nazvala kukavicom.

"Svi znamo ko je otvorio vrata parlamenta, ali su to uradili zato što su im tako kazali optuženi, ali i Nikola Gruevski, koji je toliko mnogo voleo da se suočava sa narodom na izborima, ali je kukavički pobegao kada je trebalo da se suoči sa pravdom", rekla je Vilma Ruskovska.

Sva četvorica optuženih rekla su da se ne osećaju krivim i da će dokazati nevinost, a Ristovski i Veljanovski su dodali da smatraju da su "žrtve poltičkog progona".

Suđenje će se nastaviti 9. marta saslušanjem svedoka, a prvi je pozvan premiijer Severne Makedonije Oliver Spasovski, tada poslanik SDSM.

Tužilaštvo četvorcu optuženih tereti za krivično delo "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti", a optužnica je podignuta 31. marta prošle godine.

Prema optužnici Veljanovski, Janakieski, Ristovski i Atanasovski su posle neuspelog pokušaja VMRO-DPMNE da formira vladu sa albanskom strankom DUI, napravili plan da na silu spreče mirnu primopredaju vlasti novoformiranoj koaliciji Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), DUI i još dve manje albanske partije.

Oni su optuženi da su na početku 2017. godine, posle neuspešnih pregovora o formiranju vlade, "s namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost zemlje, pripremili i realizovali plan da aktima nasilja onemoguće mirnu primopredaju vlasti novoformiranoj parlamentarnoj većini".

Istraga za organizaciju nasilja je vođena i protiv tadašnjeg lidera VMRO-DPMNE i premijera Nikole Gruevskog i zamenika načelnika Odeljenja UBK za prisluškivanje, Nikole Boškovskog, koji su u bekstvu, ali je postupak "zaustavljen do njihovog pronalaženja".

U postupku koji se odnosi na učestvovanje u nasilju u parlamentu aprila 2017. godine, pred krivičnim sudom u Skoplju ranije je za ugrožavanje ustavnog poretka osuđeno 17 osoba, dok je 15 amnestirano u takozvanom "postupku pomirenja", da bi neki od optuženih poslanika VMRO-DPMNE podržali ustavne promene za promenu naziva države u Severna Makedonija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Počelo suđenje optuženima zbog nasilja u Sobranju S.Makedonije 2017. godine

Izvor: Danas, 26.Feb.2020

Suđenje četvorici bivših državnih i stranačkih funkcionera VMRO DPMNE za organizaciju nasilja u Sobranju Severne Makedonije 27. aprila 2017. počelo je danas u krivičnom sudu u Skoplju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.